A ritka festett vázát az 1735 is 1796 között uralkodó Csien-lung kínai császár számára készítették a CNN online hírportálja szerint. A vázát az 1980-as években egy brit sebész vette meg néhány száz fontért. Később odaadta a fiának, aki nem sejtve, hogy milyen értékes, a konyhájában tartotta.

A 60 centímetros magas, élénk kék alapon arany és ezüst színnel díszített váza talapzatán a Csien-lung-korszak jellegzetes hatkarakteres jele látható – írta sajtóközleményében a dél-angliai Berkshire-ben találhaműkincháts áruljaósset, amely a dél-angliai Berkshire-ben találhaműkincháts aukciósset.

Az árverési ház becslése szerint a váza a május 18-i aukción 110-150 ezer font közötti áron mehet el. Mark Newstead, a Dreweatts ázsiai műkincsekkel foglalkozó tanácsadója elmondta, hogy a vázát a kilencvenes évek végén látta először, amikor ebédmeghívást kapott a feleségével egy ismerősétől a kilencvenes évek végén látta először, amikor ebédmeghívást kapott a feleségével egy ismerősétől a hállazt azkonytékes darab egy fülköt azkonytékes darab egy fülköt háthállazt azkonytékes darab egy fülköt.

Mint felidézte, akkoriban még európai porcelánokkal foglalkozott, de rögtön sejtette, hogy különleges darabról van szó. Alaposabban azonban csak pár évvel később tanulmányozta, amikor megint a házba látogatott. Akkoriban már a szalonban állt, egy mahagóni asztalon, de még húsz év telt el, míg most végül az eladása mellett döntöttek a tulajdonosok. (a nyitókép illusztráció)