Kora, meso i listovi plavog patlidžana veoma su zdravi

Patlidžan je poreklom iz Indije i Šri Lanke, gde je uzgajan još pre više de 3.000 godina. Za njegova lekovita svojstva se zna još od davnina, pa i ne čudi što spada u red najzdravijih namirnica.

Od kore patlidžana se u narodnoj medicini najčešće priprema čaj ili tinktura. Uglavnom se pripremaju od sveže korepremda se može koristiti i osušena. Meso patlidžana se pretežno upotrebljava kao lekovita hranaa može da se primenjuje i kao obloga. Listovi patlidžana se najčešće koriste kao obloga koja hladi i ublažava upale. U narodnoj medicini mnogih istočnih zemalja od osušenih listova patlidžana se priprema čaj.

9 namirnica koje ne treba jesti sirove

Ranije se koren koristio za lečenje astmea listovi za unutrašnja krvaranjaali zbog mogućnosti trovanja to se više ne praktikuje u lečenju. Međutim, iu moderno doba, kada se o korisnom delovanju biljaka prosuđuje na temelju istraživanja i analise njihovog sastavapatlidžan je potvrđen kao vrlo zdravo i lekovito povrće. Bogat je kalijumom, koji u saradnji s natrijumom reguliše nivo vode u telu i normalizuje rad srca. Sadrži i manje količine magnezijuma, mangana e bakra.

Kora, meso i listovi plavog patlidžana puni vitamina - © Pixabay

S velikim udelom dijetalnih vlakana povoljno dilúvio na zdravlje crevakao i regulisanje holesterola i šećera u krvi.
U kori patlidžana nalazi se nasunin koji pomaže u borbi protiv holesterola. Naime, nasunin je veoma dobar antioksidant koji sprečava nastajanje holesterola.

Siva trulež – velika pretnja za voće i povrće u plastenicima

Gorka jedinjenja u ovom povrću postešuju rad provave eu ublažavaju grčeve želuca i crevazbog čega je patlidžan kao hrana dobar za osobe koje pate od želudačnih i crevnih tegobaum macho zbog kalorične vrednosti, idealna je hrana za gojazne osobekao i za dijabetičare.

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik


Source: AGROmedia by www.agromedia.rs.

*The article has been translated based on the content of AGROmedia by www.agromedia.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!