les proves del cotó de l’acord Borràs-Turull

BarcelonaLa presidenta del Parlament, Laura Borràs, i l’exconseller de la Presidencia Jordi Turull van tancar dimarts in extremis un acordo para apresentar uma candidatura conjunta por liderar Junts per Catalunya i evitar dur el partit a un congrés fratricida. Salvat el primer escull, però, el repte ara és fer aterrar aquest entre dues sensibilits de la formació en la lletra petita de les ponències policy i organitzativa que es debatran el 15 i 16 de juliol a l’Hospitalet de Llobregat. “No hi pot have cap decisió importante de Junts en què la presidenta i jo no estiguem d’acord”, ha aquest dimarts Turull, que em uma entrevista a TV3 s’ha mostrat convençut de la capacit d’entesa del tàndem que, a partir de junho, prendrà les regnes de JxCat: “Tots dos anirem a l’una. No hi haurà discrepància”, ha subratllat. Gairebé a la mateixa hora, Borràs ha concedit també una entrevista a Catalunya Ràdio en què ha apuntat que en la concreció de l’estratègia de Junts caldrà atendre les sensibilitats de totes dues parts: “Hi ha d’haver un equilibri entre el que pensa l’un i el que pensa l’altre”. Les mateixes entreviste d’aquest dimecres han servit, de fet, per tenir uma pinzellada de quins poden ser els debats que serveixin de prova del cotó para medir a fortalesa de l’acord entre Borràs i Turull.

L’acord de govern

O resultado de l’auditoria s’avaluarà amb la militància

Un dels debats més candents sempre a l’espai de Junts é la relació amb els socis d’Esquerra. El mes de març, el portaveu, Josep Rius, vai anunciar que a forma de encarar o presidente Carles Puigdemont faria um auditório para valorizar o nível de elogio do acorde que van assolir ara fa un any amb els republicanos per a la investidura de Pere Aragonés. Um exame do resultado da qual encara está pendente, mas o pote deve ser decidido para o futuro do governo de coalizão. Dins de JxCat hi conviuen veus partidàries de mantenir-se al govern fin al final amb veus que van fer pressió per no pactar la investidura i que ja fa temps que reclamen trencar l’acord amb els republicans. Aquest dimecres tant Turull –al voltant del qual se situen els profiles més partidaris de seguir a l’execuiu– com Borràs han subratllat que primer caldrà valorar els results de l’auditoria, un results que després s’hauran de compartir amb la militància, que tindrà l’última paraula si cal prendre cap decisió.

Pactes amb el PSC

L’aliança amb els socialistes a la Diputació en el punt de mira

L’altre gran debat estratègic que té per davant Junts é el de la relació amb el PSC. Les seves crítiques als pactes d’Esquerra amb els socialistes topen sempre amb el fet que ells hi governen a la Diputació de Barcelona. Borràs s’ha mostrat partidària de trencar-lo em ocasiões conhecidas, i aquest serà un dels punts clau que é debatran a la ponència policy i estratègica. Turull defendeu que a prioridade é que a tot arreu hi hagi governa netament independentistes, però limita a capacidade de decisão de cada município és un terreny espinós i en els últims dies ja han aparegut veus -com la del vice-presidente Jordi Puigneró- alertant de portes endins que vetar els acords amb els socialistes pot limita as opções de governador de Junts si Esquerra sí que hi pacta.

El català a l’escola

Serà un dels debats més urgentes que haurà d’afrontar Junts

Un dels debats més urgentes –pel que fa al calendari– és del català a l’escola. Junts es va despenjar de l’acord que havia assinado em amb ERC, PSC i Comuns per modificar la llei de política lingüística, i des d’aleshores es treballa per mirar si és possible refer la unitat. Encare que a decisão é prengui abans del congrés, sumar-se ou no al pacte serà uma das primeiras decisões que hauran de prendre els futurs líderes de JxCat.

L’horitzó judicial de Borràs

Cal pactar com reacionar si no hi ha unitat independentista

El futur judicial de Borràs é uma altra patata calenta sobre la qual Junts haurà de decidir com atuar. A formatação busca a unidade dos partidos independentes no caso que s’obri judici oral contra o presidente do Parlamento, però no CUP ni Esquerra semblen por ara inclinado para evitar a suspensão. Una hipotètica divisió independentista obriria una crisi profunda a la qual Junts hauria de decidir com responderre. A pressão para trencar o Govern si Borràs é suspesa serà molt forta.


Source: Ara.cat – Portada by www.ara.cat.

*The article has been translated based on the content of Ara.cat – Portada by www.ara.cat. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!