Lesz, ahol cenzúra miatt be lehet majd perelni a Facebookot és más közösségi oldalakat


Az új törvény értelmében a Twitternek, a YouTube-nak, de gyakorlatilag bármelyik közösségi oldalnak neki lehet menni így.

A nagy közösségimédia-platformok, mint például a Facebook vagy a Twitter, mind saját szabályzattal rendelkeznek, amelyek viszonylag egyértelműen elárulják, mit nem szabad csinálni az adott platformon.

Elméletileg a tartalmakat felügyelő moderátoroknak é ezekhez a szabályokhoz kellene igazodniuk, de jó eséllyel előfordult már sokszor, hogy az üzemeltetők egyéb okok miatt intézkedtek. Texasban viszont nemrég szabad utat kapott egy olyan törvény, ami talán elősegítheti a szólásszabadságot, de az sem kizárt, hogy nagy káoszt fog okozni.

A tavaly elfogadott, de időközben blokkolt HB 20 lényege az, hogy a havonta több mint 50 millió aktív felhasználót felmutató közösségi oldalak nem cenzúrázhatják a felhasználót, annak megnyilvánulásait, és mások megnyilvánulásainak megismeréséhez való jogát pusztán egy másik személy álláspontja vagy földrajzi helye miatt. Időközben változás történt, folytatódhat a tervezet megvalósítása, és akár azonnal hatályba léphet az új törvény.

A beszámolók szerint a bírósági meghallgatás igencsak furcsa volt, hiszen volt olyan bíró, aki internetszolgáltatóként hivatkozott a Twitterre, egy másik pedig látszólag attól tart, hogy ha nyer a Facebook és a Twitter, akkor a telefonszolgáltatók simán megszakíthatnak hívásokat, ha olyat hallanak, ami nem tetszik nekik. Voltak még ezen kívül é abszurd jelenetek, és még az é elképzelhető, hogy az egész törvény ütközne az USA alkotmányának első módosításával.

Még nem ért véget az eljárás, a nagy közösségimédia-platformoknak van lehetőségük fellebbezni, de nincs kizárva, hogy az ügy végül a Legfelsőbb Bíróságon fog kikötni.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.


Source: PC World Online Hírek by pcworld.hu.

*The article has been translated based on the content of PC World Online Hírek by pcworld.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!