Ljuske od jaja protiv truleži povrća i puževa

Posle pravljenja omleta ili nekog drugog jela em jajima, nemojte bacati ljuske. Umesto toga, zgnječite ih i koristite u vašoj bašti. Na taj način ćete pomoći biljkama u vašoj bašti da rastu i razvijaju se. Kad se razbiju, ljuske mogu postati odlično prirodno đubrivo, koje biljakam daje vredne hranljive materije.

Kao što je i čoveku potreban kalcijum za jačanje kostiju i čitavog organizma, isto je i sa biljkama.

Protiv truleži

Nedovoljno kalcijuma kod biljaka uzrokuje pojavu truleži cvetova e plodova. Trulež je ozbiljan problema pri uzgoju paradajza, paprke i patlidžana i može se sa jednog proširiti na sve biljke. Često nastaje nedostatkom kalcijuma dovodi do tamnih i trulih rana na povrću.

Pa tako pre sadnje stavite šaku zdrobljnih ljuski u rupu u koju ćete posaditi seme. Um će tu zemlju obogatiti kalcijumom koji hrani koren paradajza tako da on daje zdrave i jedre plodove. Isti učinak postići ćete i s paprikama, krastavcima e dinjama.

Zaštita od puževa

Biljke koje se često nalaze na meti puževa, kao što su paradajz eu nunca, ljuske od jaja mogu biti od velike pomoći u odbrani. Sloj grubo izmrvljenih ljuski jaja oko gajenih biljaka može biti jaka barijera za ove gladne štetočine. Tako da umesto da koristiti hemijske preparar dovoljno je da sačuvate nekoliko ljuski jajeta.

Hrana za zemljište

Takođe, smrvljene ljuske od jaja mogu se koristiti za zatvaranje rupa u saksijama i kontejenerima za sadnju biljaka. Pored toda zemljište na ovaj način dobija hranljive materije u processu njihovog razlaganja. Ovaj trik funkcioniše kod svih vrsta biljaka koje su posađene u saksiji, pre svega kod sobnih biljka kao što su paprati i drugo ukrasno bilje. Pré upotrebe ljuski, treba ih dobro očistiti i razbiti na komade koji su dovoljno veliki da pokriju rupe.

Izvor Kalcijuma

Kalcijum, koji se nalazi u ljusci jaja, vitalan je za sve oblike biljnog života i ključni je regulador rasta i razvoja biljaka. Ukoliko želite da pojačate upotrebu ove hranljive materije, dodajte prah od fino usitnjenih ljuski jaja u kanticu za zalivanje i dodajte vodu. Nakon toga ostavite rastovr da stoji nekoliko dana pa ga upotrebite za zalivanje biljka, kao što su povrtarske i žbunaste ukrasne biljke kao prirodno đubrivo.


Source: AGROmedia by www.agromedia.rs.

*The article has been translated based on the content of AGROmedia by www.agromedia.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!