Londonski metro ne radi, štrajkuje 40.000 radnika

21.06.2022. / 10:05

LONDRES – Najveći štrajk britanskih željeznica u posljednjih 30 godina počeo je danas, pošto su desetine hiljada zaposlenih obustavile rad zbog spora oko plata i radnih mjesta što bi moglo da otvori put za generalni štrajk narednih .

FOTO: BBC

Očekuje se da će danas, u četvrtak i petak, 23. i 24. juna, štrajkovati više od 40.000 radnika. Takođe, londonski metro prekinuo je sa radom.

Premijer Boris Džonson, pod pritiskom da učini više da pomogne britanskim domaćinstvima koja se suočavaju sa najtežim ekonomskim udarom posljednjih decenija, rekao je da će industrijska akcija naštetiti preduzećima dok se oporavljaju od pandemi.

“Naša kampanja će trajati onoliko dugo koliko je potrebno”rekao je novinarima Mik Linč, generalni sekretar Željezničke, pomorske i transportne službe.

Premijer je rekao da sindikati nanose štetu ljudima za koje tvrde da im pomažu.

“Nastavljajući sa ovim štrajkovima na železnici, oni odvraćaju putnike koji moraju da idu na posao, a koji na kraju podržavaju poslove željezničkih radnika, a istovremeno utiču na preduzeća i zajednice širom zemlje”rekao će DŽonson.

Britanska ekonomija se u početku snažno oporavila od pandemije virusa korona, ali kombinacija nedostatka radne snage, poremećaja lanca snabdijevanja, inflacije i trgovinskih problem nakon Bregzita izazvala je upozorenja o recesiji.

Štrajk na željeznici znači da će samo oko polovina britanske željezničke mreže biti otvorena u dane štrajka sa veoma ograničenim uslugama na tim prugama i stalnim prekidima u daanima između dana štrajka.

Štrajk je počeo u ponoć, a očekuje se da će saobraćati svaki peti voz u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, javlja BBC. Srna


Source: Capital.ba – Informacija je capital by www.capital.ba.

*The article has been translated based on the content of Capital.ba – Informacija je capital by www.capital.ba. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!