Luka Novi Sad biće jedan od najvećih kontejnerskih terminala u Evropi

Početku izgradnje novog vertikalnog keja, kontejnerskog terminala i silosa za žitarice u Luci Novi Sad prisustvovali su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević no ministar građevinarstva, saobraćaja na infraestrutura Tomislav Momirović.

Novi Sad (Foto: Pixabay)

Simbolično je postavljena vremenska kapsula em porukama koja je integrisana u betonski element koji će biti korišćen u izgradnji vertikalnog keja, prenosi Dnevnik.

Ovom prilikom istaknuto je da danas brodovi koji pristaju u Luku Novi Sad to čine uz obalu, a novom investicijom biće moguće da brodovi pristaju direktno uz nivo keja.

Direktor “DP World” Novi Sad Klaudio Negreanu je rekao da je “DP Novi Sad” jedini lučki operador koji je odnedavno osposobljen da prevozi robu u kontejnerima, tako da će novi terminal ujedno biti i skladište za kontejnere. Takođe, biće omogućeno da se kontejneri pakuju i odmah postavljaju na kamion ili na voz, jer će posle mnogo godina biti obnovljena pruga koja prolazi kroz Luku.

– Ovo je velika investicija u infrastrukturu našeg grada i države koja će poboljšati naše privredne kapcitete i omogućiti lakši transport robe iz Novog Sada ka svim destinocijama. Drago mi je što u ovim izazovnim vremenima kompaniji “DP World” ne opada poslovna aktivnost. Oni plaćaju porez, a mi od tog novca gradimo vrtiće i asfaltiramo ulice, zaposleni dobijaju plate, sve je veoma povezano, istakao je Miloš Vučević.

Koridor 7 postaje sve značajniji za ekonomiju i turizama kako čujem ovde od nadležnih izbalansiran je odnos uvoza i izvoza, čemu doprinose dobra pozicija Novog Sada i ova snažna poljoprivredna regija, dodao je on.

Ministar Momirović istakao je da je ulaganje u Luku Novi Sad u interesu privrede Srbije, kao i saradnja sa kompanijom “DP World” koja se obavezala da uloži 30 milhões evra u razvoj Lukeizveštava Dnevnik.

– Za dve godine ovde ćemo imati jedan od najvećih kontejnerskih terminala u Evropi i biće izgrađeno devet silosa kapaciteta 40.000 kubnih metara. Spremili smo više od pola milijarde evra investicija u rečnu infrastrukturu, tako da ćemo ulagati u Bogojevo, Sremsku Mitrovicu, Prahovo i Beograd. Ovo je još jedan dokaz da je Srbija poželjno mesto za ulaganje svetskih kompanija – naglasio je Momirović.

Ovo će biti najveći radovi u istoriji Luke Novi Sad, um deo su ukupnih investiga “DP World” Novi Sad. Ta kompanija kupila je novi kran, novu mehanizaciju za utovar robe, brod Albatros koji je doprineo većoj bezbednosti i brzini uplovljavanja barži u luku, a izgradila je i putnički terminal za Novi Sad u koji je uloženo više od 500.000 evra.

Dunav je najvažnija reka za transport u Evropi i zato ulažemo sredstva u nove sadržaje u Luci Novi Sad kako bismo je učinili najvažnijim terminalom na Dunavu, što je od velikog značaja za srpsko tržište, ali i za širi region – izjavio je Klaudio Negreanu.


Source: Gradjevinarstvo.rs – VESTI by www.gradjevinarstvo.rs.

*The article has been translated based on the content of Gradjevinarstvo.rs – VESTI by www.gradjevinarstvo.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!