Magyar vitorlázó cége vette meg a MÁV egykori zánkai üdülőjét

A magiar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) még márciusban eladta az egykor a MÁV Zrt., majd az állam tulajdonában lévő zánkai, Vérkúti utca 18. szám alatti, 1,6 hektáros üdülőingatlant, 574 millió forintért – derül ki az MNV oldalán közzétett szerződéses adatokból.

Az ingatlant – amely a Vérkúti utca és a nádas tópart között helyezkedik el, közel a Zánka-Köveskál vasútállomáshoz, a másik irányban a községi strandhoz – online árverésen szerezte meg a Goro Maxi Kft. A céget 2021 októberében jegyeztette be balatonfüredi székhellyel – az évekkel ezelőtt Soling hajóosztályban, csapatban Európa-bajnokságot és kétszer világbajnokságot nyert – Weinhardt Csaba. Um kft. fő tevékenysége az épületépítési projekt szervezése, továbbá lakó- és nem lakó épület építése, saját ingatlan értékesítése és építményüzemeltetés – derül ki a Céginfo.hu adaiból.

Nem használták évek óta

Az üdülő tulajdonosa 2015-ig a MÁV, majd 2022 márciusáig a magyar állam volt. Az ingatlan hasznosítását, annak műszaki állapota nem tette lehetővé – válaszolta lapunk közérdekű adatigénylésére az MNV. (Az évek óta használaton kívül álló üdülő ingyenes átadását 2019-ben a helyi önkormányzat kezdeményezte, de kérelmét az illetékes miniszter elutasította – um szerk.)

A nemzeti vagyonkezelő 2020-ban nyilvánosan három körben meghirdette az ingatlant, de az árverések eredménytelenül zárultak, ezt követően 2021-ben az értékbecslésben megállapított forgalmi értéknek megfelelő 449,072 millió forint kikiáltási áron ismételten meghirdette. A legmagasabb licitet a Goro Maxi tette, amely alapján az adásvételi szerződést az MNV megkötötte – írta válaszában az MNV.

Közepes

A zánkai üdülő területe 16 323 négyzetméteres, amelyen jelenleg hét felépítmény található, ebből három épület vendégszobákat és vizesblokkokat, egy épület vendégszobákat, vizesblokkokat és közösségi terkoneket, e foggy épületábanket. Az összenen 44 szoba van. Ezen kívül kiszolgáló épületek találhatók (kazánház, raktárak). Az épületállomány közepes műszaki és esztétikai állapotú – közölte az MNV.

Új cég adott kölcsön

A földhivatali adatok szerint a márciusban a Goro Maxi tulajdonába került zánkai üdülőingatlanra áprilisban a New Deal Finance Zrt. nyújtott be zálogjog bejegyzési, valamint elidegenítési és terhelési tilalomra vonatkozó kérelmet – az adott kölcsön összegét egyelőre nem tüntettek fel a nyilvántartásban. A Goro Maxinak a mérlege szerint tavaly év végén 112 millió forint hosszú lejáratú kötelezettsége volt, míg Weinhardt tavaly dezembroben alapított Goro Tosa Kft. nevű vállalkozásának 219 milhões de florins. A Goro Tosa egyéb szálláshely-szolgáltatással, valamint kempingszolgáltatás é vendéglátással foglalkozik. Hogy milyen építési projektet terveznek Zánkán, nem tudtuk meg, a cég e-mail-címére küldött kérdésekre egyelőre nem válaszoltak.

Az üdülőt egy rövid ideig, 2012-ben Nosztalgia üdülő és tábor néven működtette a Barangoló Klub Kft.

Facebook/nosztalgiaudulo

A hitelnyújtó New Deal Finance Zrt.-t 2020. dezembro vegén alapították, pennzügyi vállalkozásként a Magyar Nemzeti Bank 2021 júniusában engedélyezte céges hitel és pennzkölcsön nyújtási, valamint követelésvásárlási tevékenysét. A társaság 84 százalékos tulajdonosa Krankovics Veronika, 16 százalékban a mezőkövesdi Marton Adorján. (Krankovics családtagjaival együtt tulajdonosa – az apja, Krankovics István vezette – busz- és gépgyártó Kravtex-Kühne cégcsoportnak.) A zrt. a honlapja szerint államilag támogatott, kedvezményes hiteleket nyújt a Széchenyi Mikrohitel Go és az MFB Gazdaság Újjáépítési Hitel Program keretében.

Source: Napi.hu by www.napi.hu.

*The article has been translated based on the content of Napi.hu by www.napi.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!