Magyarországon é bemutatkozott um Renault Megane E-Tech

Aminek E-Tech 100% Electric a teljes neve amúgy, de ennél fontosabb, hogy mit tud é mennyibe kerül.

Nem kapkodta el a Reanult, hogy a Zoe és a Kangoo utáni harmadik tisztán elektromos autóját piacra dobja, de ez abból a szempontból talán nem is baj, hogy a Zoe még mindig nagyon keresett és népszerű, a Megane E-Tech viszont szépen kivárta, mire a technológia számos korábbi problémára megoldást talál. Az egyik ilyen az elektromos autók tömege, nincs itt sem világmegváltás, de az LG által beszállított akkupakk kifejezetten vékony és könnyű, a Reanult szerint a kisebb akkus Megane E-Tech alig nehezebb, mint mákönnyebb, mint mákönnyebb, ami 100-150 hasonló méretű és hatótávú konkurens modellek.


[+]

Bár Megane a neve, de úgy egyébként zéró köze van a belsőégésű Megane modellekhez, kapásból egy vadonatúj, kifejezetten elektromos hajtáslánchoz tervezett platformra rakják, ez a CMF-EV, amely a középkategóriás modellekhez készült úgy, hogy első- és hátsókerék, valamint összekeres meghajtást is kaphat, a tengelytáv pedig a jelenlegi Megane-nál nagyobb, miközben az autó hossza kisebb. Ki lettek tolva a kerekek a sarkokba, a helykínálat az első próbák alapján roppant nagyvonalú, családi autónak abszolút alkalmas a méretek alapján a Megane E-Tech. Más kérdés, hogy már az alapmodell é 18 polegadas felniken gurul, magasabb felszereltséghez mar 20-as kerekek járnak, azoknak a cseréje viszont pont nem lesz annyira családbarát.


[+]

Multilink felfüggesztést kapott a futómű, direktebb áttételezést a kormány, a vezetési élményt méltatták a gyártó előadói, de ezt majd hamarosan inkább saját tapasztalat aapján ítéljük meg. Az viszont biztos, hogy eleinte a combosabb, 60 kWh-s akkupakkal szerelt, 220 lóerős motorral rendelhető az autó, a kisebb, 40 kWh-s, 130 lóerős kivitel az év vége felé lesz elérhető. Ez 450 és 300 quilômetros WLTP hatótávokat jelent, a nagyobb akkuhoz 130 kW-os DC toltés dukál, a kisebb kapacitású kivitel 80 kW-tal tud áramot felvenni, de ennél talán jóval fontosabb, hogy mindkét változatban aapáron benne van a 22 kW töltő, vagyis AC-n ennyit tud felvenni az auto, ami még mindig egyedülálló az iparágban, csak a Renault, illetve a cég elektronikáját használó Smart tud ilyesmit. É 22 kW-os AC töltőpontból azért elég sok akad az országban, ezeken más autok jó esetben 11, kevésbé jó esetben 7,4 kW-tal csipegetnek, a Megane E-Tech hozzájuk képest habzsolja az áramot.


[+]

Belül aztán ott mosolyog a két kijelzőből összeálló infotainment rendszer úgy, hogy a klímapanel megmaradt fizikai gombokkal operáló megoldásként, 12 inches a vezető előtt levő felület, a középkonzoli megoldás pedig 9 inchen terül el az alapmodellben és szintén 12 inchen a jobban felszerelt változatokban. Az viszont közös, hogy a rendszer az Android Automotive OS, pillanatnyilag a 10-es verziószámmal, viszont a mögöttes hardvert a Qualcomm biztosítja, szóval kifejezetten gyors és reszponzív a felület, el sem lehet benne tévedni és sorra visszaköszönnek az Android telefonos kiadásából ismert megoldások. Iszonyú jól lehet kezelni, 12 inchen a Google Maps is elég látványos (felkészítve arra is, hogy töltőpontokat is tervezzen bele az útvonalba az akkumulátor állapotától függően), de mégsem tökéletes az összhang, mert Magyarországon egyelőre az autóban dolgozó Orange SIM kártya adatforgalmi feladatokat csak korlátozottan biztosít, kizárólag az OTA frissítések é a Maps adatai számára nyitott. Miközben az Android Automotive OS-ben de Play Áruház, meg még meg é o que você tem em um ponto de acesso da rede, ele é muito útil para você: mi adunk a telefonunkról WiFi-t autónak.

Eleggé tükröződik a kijelző
Eleggé tükröződik a kijelző [+]

A Google autós rendszere a Volvókban debütált pár éve, de már több gyártó (például a Ford) is beállt a platfrom mögé, egyszerűen az látszik, hogy az autógyártók akkor sem tudnak jobb rendszert összerakni, ha beledöglenek (ezzel küzd a VW-csoport is) , kivételt képez nyilván a Tesla, tehát mindenkinek egyszerűbb, ha olyanra bízzák a melót, aki ebben jártas. Com o Android Automotive OS pedig készen van, um gyártóknak pedig and lehetőséget bizonyos kusztomizációra é, nem veletlen, hogy az Apple CarPlay é gyökeresen megváltozik a közeljövőben, hogy ne csak egy kivetített telefonos felület legyen, hanemciójapüljöén auzu. Termeszetesen az Android grátis para Megane E-Techben nem azt jelenti, outras opções de iPhone-okkal nincs, um hagyományos CarPlay ugyanúgy elerhető megoldás, mint az Android Auto.


[+]

Valami 26 féle vezetéstámogató megoldás van az autóban (táblafelismerés, adaptív tempomat, parkolássegítő, sávtartó, 360 fokos kamera stb.), a középső tükör pedig kamerás, vagyis az autóőmöján ad spoiler alatti részen a hátsó szélölvé. Ez remélhetőleg nem lesz koszos, úgy néztük, hogy a hátsó ablaktörlő ott is takarít, a hátul ülők nem takarják ki a kilátást, este pedig jobban tompítja a mögöttünk haladók fényszóróit. Egy mozdulattal cserélhetünk normal tükör üzemmódra, de um hátsó szélvédő valóban nagyon szűk, alig látszik valami így a mögöttes forgalomból.

Dr. Tamás
Dr. Tamás “Legendd” Zsolt a hátsó kamerát keresi [+]

A Megane E-Techre már fevereiro óta felvesznek előrendelést, az első darabok ősszel kerülnek majd a tulajdonosokhoz. A legkisebb akkuval, leginkább puritán felszereltséggel 15 millió forint alatt marad az autó ára, de ezt fel lehet tornászni 18 millió környékére, további extrákat bepipálva pedig ki lehet tolni 20 millió forintra is az összeget, de ez első blikkre a konkurencia árazását ismerve nem egy elrugaszkodott összeg egy olyan holmiért, amely elég nagy családok számara é, gyorsan tölt AC-n, Android Automotive OS dolgozik benne, um hatótávja pedig hozza az iparági átlagot még valamivel kisebb akkumulátorcsomaggal is.


Source: Hírek és cikkek – Mobilarena by mobilarena.hu.

*The article has been translated based on the content of Hírek és cikkek – Mobilarena by mobilarena.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!