Majski poljoprivredni sajam – Bolja Zemlja

Novosadski sajam otvara svoja vrata od 21. do 27. maja, što je najavljeno na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu.

– Za nas je, kao organizatore, najvažnije da smo izašli iz onog režima korone. Borili smo se lavovski u tom otežanom periodu da ostanemo aktivni, da održimo komunikaciju sa našim izlagačima, da zadržimo poziciju na tržištu i da budemo „mesto na kome se stiče prednost iu tome smo uspeli“. Ove godine imamo 1.100 izlagača. U odnosu na 2019. se nalazimo na 75 odsto tog Sajma.Zemlja parceiro nam je Mađarska iu svetlu dobrih bilateralnih odnosa naše dve države zahvaljujem se embaixadoru na aktivnostima koje preduzima. Zadržali smo međunarodni karakter što dokazuju nastupi kompanija iz još 18 zemalja.Uz brojne kolektivne izložbe možemo da najavimo i premijerni nastup Maroka. Ostali su segmenti koje smo ranijih godina imali i želim da se zahvalim Ministarstvu poljoprivrede koje je naš mecena u oblasti stočarstva i voćarstva, a stočarski deo će biti ove godine vrlo kvalitetno zastupljen. Četvrtak, 26. maj je Dan stočara, um taj dan će biti posvećen i Večeri šampiona i ocenjivanju kvaliteta -rekao je Slobodan Cvetković, diretor geral Novosadskog sajma.

Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, istakao je da oni u realizaciji Sajma učestvuju sa velikim entuzijazmom. Ministarstvo je godinama unazad pokrovitelj najveće Nacionalne izložbe stoke, um od pre tri godine i Izložbe genetskih potencijala.
– Ove godine će biti prisutna najbolja grla goveda, pre svega tovne rase, konja, ovaca, koza. Nažalost, ni ove godine neće biti svinja zbog potencijalne opasnosti od afričke kuge. U četvrtak 26. maja, na Danu stočara će prodefilovati najbolja grla sa ovih prostora, kada ćemo direktor Sajma i ja podeliti nagrade. Ono što je posebno važno u svetlu očuvanja biodiverziteta je prisustvo autohtonih rasa goveda, konja i ovacarekao je Velimir Stanojević. Tradicionalno u Hali 1A pod pokroviteljstvom iu organizaciji Ministarstva poljoprivrede biće održane izložbaorgankih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla, proizvoda sa oznakom „Srpski kvalitet“, a biće prisutni i proizvođači zanatskog piva.


– Ono što je važno da kao zemlja promovišemo proizvode sa dodatom vrednošću i kada je stočarstvo u pitanju da promovišemo sve one mere i subvencije koje u ovoj oblasti dajemo iz svojih i IPA fondova kako bismo revitalizovali stočarstvo.Želim i da najavim prisustvo pčelara u Hali 23 . Organizovaćemo i radionice, seminare, stručna predavanja. Ministarstvo organizuje i IPARD e skup posvećen realizaciji tih projekata-dodao je Stanojević.

Generalni sponzor 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma je Globos osiguranje kojem će ove godine fokus biti na osiguranju useva i plodova. Podrška Novosadskom sajmu je i Banka Poštanska štedionica, kao banka parceiro Poljoprivrednog sajma, ali i kompanija Al Dahra, koja je Zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma.

Ostatak vesti možete pročitati na portalu Agropress.

Izvor: Agropress


Source: Bolja Zemlja by www.boljazemlja.com.

*The article has been translated based on the content of Bolja Zemlja by www.boljazemlja.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!