Martorell demana planeja i programes per a la transició energètica a les escoles

Placas solares

L’Ajuntament de Martorell es compromet en l’aposta por uma transição energética eficaç als centres educatius, i demanarà la Generalitat que aplica planos i programas per a fer-la possível. Així ho va decidir o Ple Municipal de dilluns, amb una moció apresentado pel PSC a la que s’hi va sumar Junts per Martorell i que van aprovar la resta de forces locais.

La moció argumenta que, no contexto atual de emergência climática i de crisi energètica, é “é necessário que mai acelere a implantação do novo modelo energètic renovable”. Basant-se en les directors europees i en la Llei de Canvi Climàtic de Catalunya, destaca que “l’estalvi i eficiència energètica i la implantació de renovables distribuïdes” só nos dos grandes eixos por aquesta transició.

L’administració catalana pretén, en aquesta línia, “multiplicar por 10 l’energia precedent de plates fotovoltaiques en sostre” para que “tots els seus edificis siguin de consum energètic quasi zero abans de 2030”, i posa el focus en rehabilitar els 5.725 edificis o equipamentos educatius.

O regidor do PSC, Antonio Carvajal, vai expor o moció, que “considerar os planos de ação necessários para implementar a transação e reduir a despesa energética dos centros, medidas aplicant i instal·lant equipas fotovoltaics per autoconsum” .

Antonio Carvajal, regidor del PSC

La moció demana que la Generalitat “executi un programa que generalitz les audities energètiques tots els centres educatius de Martorell per tenir la informació sobre els consums, i que proposi mesures d’estalvi i d’eficiència energètica, incloent-hi la capacitt fotovoltaica en sótão”. També contempla “demanar la inclusió als find als als 2030 d’una partida per fer convocatòries d’ajuts pels ens locals amb l’objectiu de fer instal·lations fotovoltaiques en els equipaments educatius”. Eu “dissenyar i executar un Pla d’Eficiència Energètica i d’Instal·lations Fotovoltaiques for Autoconsum en tots dels centres educatius de Martorell, finançat parcialment amb els estalvis de la factura de consum energètic dels propis centres”.

Antonio Carvajal, regidor del PSC

Junts per Martorell es va sumar a la moció. Na representação de l’equip de govern, la regidora d’Ensenyament, Soledad Rosende, recalculou “la clara implicació del consistori i l’aposta per les energy renovables i per la transició energètica, tan necessària”.

Rosende va afegir que el seu grup està “totalment d’acord amb anunci del govern de Catalunya d’impulsar energys renovables, de fer realitat els plan d’eficiència, de crear instal·lations renovables, i de dur a terme les atuacions als centres educatius que han de permetre gerar energia, autoabastir-nos i assolir la sostenibilitat”.

Soledad Rosende, regidora d'Ensenyament

Des de Movem Martorell, Xavier Sáez reconheceu que caldrà una gran inversió para aplicar a transição em seus centros de educação, está posicionando a favor de la moció i destacava la importància “de fer primer una audit energètica per valorar el grau d’eficiència de cada edific” i que la col·locació de plates ha de ser “un últim pas”.

Xavier Sáez, regidor de Movem Martorell

“L’administració local é la primera de rebre la pressió dels ciutadans i és la primera en atuar i donar exemple”, destacava o portaveu republicà Víctor de León, qui posava um punt de crítica al contingut de la moció i considerva que “hauríem d ‘haver estat més ambiciosos i estendre-ho a tots els equipamentos municipaiss”.

Víctor De León, regidor d'ERC

Juan José Pérez (C’s) va dir que “hem de passar de les bones paraules i intencions a ser més pragmàtics, a dotar de diners les politiques úteis”. També vai comentar que l’aplicació de plates als centres educatius “é uma boa iniciativa i suposarà un estalvi importante”.

Juan José Pérez (C's)

Um cop votou favorável à moção por unanimidade, o texto é traslladarà als grups parlamentaris, als departaments d’Educació i de Medi Ambient de la Generalitat, Diputació, Consell Comarcal, entitats municipalistes, Institut Català d’Energia i centres educatius.


Source: Web de notícies de l'Ajuntament de Martorell by martorelldigital.cat.

*The article has been translated based on the content of Web de notícies de l'Ajuntament de Martorell by martorelldigital.cat. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!