Meho Mahmutović član Nadzornog odbora Nacionalnog park „Đerdap“: Doktor opšte prakse – Društvo

Aktuelni vd direktora novopazarske Opšte bolnice Meho Mahmutović je neosporan medicinski stručnjak, ali je dobar „plivač“ u političkim, okolopolitičkim i biznis vodama. Lekarsku i pilitičku karijeru počeo je da gradi uporedo. Politika je počela da preteže i da mu stvara uslove za pravljenje kolekcije funkcija i drugih poslova. Od dobrog lekara specijaliste pedijatra stigao je do kadra opšte prakse.

Malo ko, u Novom Pazaru, aiu Srbiji, zna da se Mahmutović razume iu turističku delatnost. Nepoznato je, koje su stručne kvalifikacije, ovog novopazarskog lekara-političara, preporučile da „sedi“ ou Nadzornom odboru Nacionalnog parka „Đerdap“, a pré toga iu Upravnom odboru ovog javnog preduzeća.

Na ovo pitanje, odgovor nije mogao da se dobije ni od njega, jer nije odgovarao na više telefonskih poziva.

Na zvaničnom sajtu JP Nacionalni park „Đerdap“ (www.npdjerdap.rs). inženjer geologije em Dragana Milojković, dipl.biolog.

Meho Mahmutović član Nadzornog odbora Nacionalnog park „Đerdap“: Doktor opšte prakse 2
Parque Nacional Đerdap, Foto: Wikipedia / Dragoslav Ilić

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, po poslednjoj objavljenoj prijavi iz decembra 2019., Mahmutović je bio član Upravnog odbora JP Nacionalni park „Đerdap“. Navode mu se i sledeće funkcije: direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru, odbornik u novopazarskoj Skupštini grada, predsednik Komisije za polaganje državnog stručnog ispita u Ministarstvu zdravlja, i predsednik Nadzornogslavdobra Zotoć za reabilitação.

Mahmutović je, te godine, kao direktor zarađivao mesečno 125,128,28 dinara, kao odbornik 21.000 hiljadu, na ime članstva u UO JP Nacionalni park „Đerdap“ svakog meseca je zarađivao 43.129 dinara, kao predsednik Komisije za polaganje državnog stručnog ispita od Ministarstva zdravlja je dobijao, svakog drugog meseca po 28. 800 i po 7.000 dinara dobijao je za svaku održanu sednicu UO Klinike za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“.

U imovinskoj karti je još navedeno da je vlasnik kuće od 295 kvadrata, koju je kupio, a kupio je i automobil „mercedes ML 250“, proizveden 2013.godine,

U Mahmutovićevoj biografia, koja je objavljena na zvaničnom sajtu tog Nacionalnog parka, uglavnom, su navedeni medicinska usavršavanja i funkcije, a tek na kraju partijska pripadnost i neki politički poslovi.

Mahmutović je u Opštoj bolnici bio lekar, načelnik Dečijeg odeljenja iu poslednjih nekoliko godina je vd direktora u toj zdravstvenoj ustanovi. Šestomesečni mandat vd direktora je odavno prošao.

Na početku političke karijere imao je malu julovsku praksu, koju su zaboravili oni sa kratkim pamćenjem. Pad te vlasti odveo ga je u redove vladajuće Sandžačke demokratske partije (SDP), čiji je sada član nejužeg rukovodstva.

Dolazak u SDP omogućio mu je vrtoglavi uspeh. Prvo je bio zamenika predsednika tadašnje opštinske skupštine. Novopazarski gradonačelnik postao je koju godinu kasnije i na toj funkciji bio je punih sedam godina. Sa te funkcije otišao je na mesto državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, odakle je „vraćen“ posle godinu dana. Tada je i postavljen za vd direktora bolnice. Povratak u Novi Pazar ostao je u domenu spekulacija.Sve vreme je i odbonik u Skupštini grada.

Meho Mahmutović član Nadzornog odbora Nacionalnog park „Đerdap“: Doktor opšte prakse 3
Dom zdravlja i hitna pomoć Novi Pazar, Foto: N. Kočović

Pre nego što je postao gradonačelnik, bio je prdsednik UO Fonda PIO. Zbog sukoba interesa predsednički posao zamenio je gradonačelničkim. Za vreme tog mandata, 2013.godine doktorirao je medicinske nauke na Univerzitetu Priština – Medicinski fakultet u Kosovskoj Mitrovici. Specijalno za tu priliku bila je povedena ekipa RTV Novi Pazar i kao udarnu vest u Dnevniku, tog dana, prikazala gradonačelnikovu odbranu doktorske disertacije.

Osim, što je vd direktora u Opštoj bolnici, Mahmutović je i predavač na osnovnim strukovnim studijama Zdravstvena nega na ovdašnjem Državnom univerzitetu. U njegovoj kući se nalazi Dom zdravlja „Vizim“, zajednički posao sa viokim funkcionerom Lekarske komore Srbije, a spekuliše se da ima značajan vlasnički udeo u novootvorenoj i savremeno opremljenoj hiperbaričnoj komori.

Kako su junice oštetile budžet

Kada je Mahmutović otišao sa mesta gradonačelnika, pojaviula se informacija da je u toku svog mandta zaključio „najmanje jedan štetan ugovor, kojim je budžet grada oštetio najmanje za pola miliona evra“

Sa preduzećem „Interkomerc“ Gorana Perčevića, tadašnjeg visokog funkcionera SPS, 2012. godine zaključio ugovor za kupovinu 250 priplodnih junica, koje su bile namenjene razvoju stočarstva u ovom kraju.

Perčevićeva firma bila je jedina na javnom konkursu i ocenjeno najpovoljnija, pa joj je dodeljen ugovor vredan 516.000 evra. Sredstava su obezbeđena iz Republičkog fonda za podsticaj razvoja.

Gradonačelnik je potpisao ugovor, po kojem je „Interkomercu“ trebalo da se odjednom isplati ceo iznos i klauzulom po kojoj „ukoliko ne izvrši ugovorene obaveze ili ih ne izvrši na ugovoreni natračin, druga strana ima pravo da ga jednos“.

Dobavljaču je, nakon toga, dva puta uplaćeno ukupno 54 milhões de dinara – prvo 45, pa devet miliona dinara. S obzirom da nije uplaćena cela suma, dobavljač formalno-pravno ne mora da izvrši svoj deo obaveze.

Kad se informacija pojavila, Mahmutović nije reagovao, ali jeste kada je posle dve godine objavljena u rubrici „Na današnji dan“ u programu Radija Sto plus.

Tada je podneo tužbu protiv autora teksta i glavnog i odgovornog urednika te medijske kuće Ishaka Slezovića, koju je sud odbio.

Ne može mu niko ništa

Zbog kolapsa zdravstva i nesređene situacije u toj zdravstvenoj ustanovi, 30 uglednih lekara specijalista Opšte bolnice, pre dve godine, peticijom je zatražilo Mahmutovićevu smenu. Obratili su se najvišim državnim zvaničnicima, držali su konferencije za novinare i objašnjavali šta se događa u toj zdravstvenoj ustnovi.

Meho Mahmutović član Nadzornog odbora Nacionalnog park „Đerdap“: Doktor opšte prakse 4
Mirsad Đerlek, foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Kao najvećeg krivca za kolaps, kada je ovaj grad bio najveće žarište korone u Srbiji, za skrivanje podataka o broju obolelih i umrlih, za neorganizovanost zdravstvene službe, označili su svog direktora. Njihovo obražanje ostalo je bez odgovora nadležnih.Usledile su smene sa načelničkih i mesta zamenika načelnika na odeljenjima, a za jedan broj lekara i krivične prijave „jer su povredili ugled i čast“ Mahmutoviću.

Krivične prijave „zaradili“ su i učesnici građanskog protesta, koji su danima tražili istinu o broju obolelih i umrlih od posledica zaražavanja koronom i Mahmutovičevu smenu, koji je tužio tridesetak lekara, pacijenata i građana.

Lekari specijalisti su odustali od svoje borbe, protesti su odavno prestali, a Mahmutović je i dalje na svojoj direktorskoj funkciji.

Sa Đerleka na Mahmutovića i obratno

Interesantna je i „razmena“ funkcija između dva bliska rođaka,Mahmutovića i aktuelnog državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Mirsada Đerleka.

Kada je SDP 2009. smenila Đerleka em mesta gradonačelnika, izabran je Mahmutović. Bratsku ljubav razbilo je političko razmimoilaženje.

Đerlek je direktorovao u Opštoj bolnici, Kad je Mahmutović prestao da bude državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, jedino „slobodno“ mesto bilo je direktorsko u Opštoj bolnici, jer je Đerlek otišao koza pomoćnikaima ministra trfoć.

Đerlek se u Novi Pazar vratio uoči epidemije. Taman na vreme da bude vd vdea bolnice dok je gradom harala korona. Posle toga, Đerlek u državne sekretare Ministarstva zdravlja, a Mahmutović na staru direktorsku poziciju.

Pratite nas našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


Source: Dnevni list Danas by www.danas.rs.

*The article has been translated based on the content of Dnevni list Danas by www.danas.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!