Mennyi szex lassítja az öregedést?

Nem mintha még külön indokot kellene rá keresni, de a szexnek számos kedvező élettani hatása van, amit régóta ismerünk: segít csökkenteni a vérnyomást, megszünteti a stresszt, de még a jobb alváshoz és az ulsebb immunrendszerhez is hozzájá.

Amellett, hogy természetesen a partnereddel é közelebb érezhetitek magatokat egymáshoz, ha aktív szexuális életet éltek. A jó tulajdonságok azonban itt még nem érnek véget.

Fiatalon torta um szex?

A Universidade da Califórnia vizsgálata során 129, párkapcsolatban élő anyát vontak be egy kísérletbe. Az egy hetes megfigyelés során a nőknek minden nap kellett írniuk egy riportot arról, mennyire elégedettek a kapcsolatukkal, volt-e konfliktusuk, támogatva érzik-e magukat, illetve mennyire érzik erősnek a kapcsot köztük és a párjuk Bien.

Amikor a beérkezett jelentéseket összevetették a nők vérmintáival, érdekes eredményre jutottak: azoknak az anyáknak a vérében, akik legalább egyszer szeretkeztek a partnerükkel a vizsgált hét során, jelentősebben hosszabbak voltak a telomerek. A telomerek lényegében a DNS körül található védőburkok, amelyek az idő során lebomlanak, ezt a bomlást pedig az egészségtelen étrend, a dohányzás vagy éppen a rendszeres alkoholfogyasztás é elősegítheti. Sou a vizsgálat szerint a rendszeres, legalább heti egyszeri szexuális élet segítheti a telomerek megőrzését, amelyek így a sejtjeiid számára is védelmet jelentenek. Ha pedig a sejtjeid nem kezdenek el öregedni, akkor te sem.

Foto: 123rf.com

Lelassítja az öregedést a szeretkezés, de csak ha legalább ennyiszer csinálod

Bár a szex természetesen nem jelenti az örök élet titkát, és az idő múlását nem lehet megállítani, a tanulmány szerint a fizikai kapcsolat lelassíthatja az öregedést, és segíthet, hogy fiatal é egészséges maradj.

A biztató eredmények további vizsgálatokra várnak

Természetesen egy ilyen rövid és kis létszámú vizsgálat még nagyon sok nyitott kérdést hagy maga után, és több ponton is megerősítésre vár, de mivel korábbi vizsgálatok is rámutattak már a szex jótékony hatására, így a kutatók magabiztosak a kérdésben: úgy vélik, nem tévedhetnek, amikor a rendszeres szexuális életet é az egészségmegőrző tevékenységek listájára helyezik. Természetesen etől még nem kell úgy érezned, hogy nyomás lenne rajtad, vagy, hogy ha éppen nincs partnered, esetleg nem kívánod a szexet, akkor már rendelheted is a járókeretet.

Az öregedés lelassításának és az aktivitás megőrzésének ugyanis számos más, szintén tudományosan bizonyított módja van. A rendszeres testmozgás, az egészséges, kiegyensúlyozott étrend és a stressz kerülése minden bizonnyal jót tesz a hosszú távú egészségednek, sőt nem is valószínű, hogy ezek hiányát a rendszeres szex önmagában pótolhatja.

Minden esetre, ha van kivel, van hol van mikor és még kedved is van, akkor ez a tanulmány jó kis ürügy lehet ahhoz, hogy ma este elcsábítsd a párod a hálószobában – vagy ahol jól esik – egy kis összebújásra. Nyugodtan mondd, hogy kizárólag a közös egészségeteket érdekében teszed!

Olvasd el ezt é!

5 ok, ami miatt érdemes rendszeres szexuális életet élni

Source: Napidoktor by napidoktor.hu.

*The article has been translated based on the content of Napidoktor by napidoktor.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!