Mir je moguć, uz kompromis

Predstavnici obe partije u američkom Senatu dogovorili uski set mera za promenu zakona o oružju, izveštava Njujork tajms. Lobisti upozoravaju da će promena Protokola Severne Irske loše uticati na ekonomiju Britanije, piše Gardijan. Amnesti Internešenel optužio ruske snage da su koristile zabranjene kasetne bombe, objavljuje Ukrinform. Generalni sekretar NATO rekao da Kijev treba da odluči koju je cenu spreman da plati za mir, navodi Raša tudej. Srbiji iz Beča stižu blaže poruke o članstvu u EU, stoji u Danasu
(ilustracija, Stoltenberg je istakao da je zapad spreman „da plati cenu“ da bi ojačao Ukrajinu i vojno, objavljuje RT)

Pregovarači iz obe partije američkog Senata postigli su dogovor o uskom setu mera kojim bi se promenio zakon o upotrebi oružja. Promena Protokola Severne Irske loše će uticati na ekonomiju, upozoravaju britanski lobisti. Amnesti Internešenel tvrdi da ruske snage koriste zabranjene kasetne bombe u Ukrajini i tako pogađaju brojne civile. Generalni sekretar NATO-a istakao je da je mir moguć, ali da će podrazumevati kompromis, čak iu delu teritorije. Blaže poruke o članstvu u EU stižu iz Beča.

Početak dogovora o oružju

Pregovarači Senata saopštili su u nedelju da su postigli dvopartijski dogovor o uskom setu mera vezanih za bezbednost oružja uz dovoljnu podršku da su eventualne promene u okviru dugogodišnje debate, sada moguće, izveštava Njujork tajms na prvoj strani. Sporazum je predalo 10 republikanaca i 10 demokrata podržanih predsednikom Džoom Bajdenom, i uključuje i istraživanje nadležnih o mentalnom zdravlju i godištu potencijalnih kupaca oružja ispod 21 godine, a prvi put se preispituje i da li oružje treba dozvoliti u domaćinstvima sa porodičnim nasiljem.

Na centralnoj fotografiji nalaze se Ukrajinci iz grada Lisičanska dok čekaju evakuaciju. Takođe u vrhu prve strane, u tekstu se navodi da su stanovnici počeli da beže kako je Rusija nadomak da okupira Sievierodonjeck. Gradonačelnik ovog grada je istakao da Rusi čine sve da izoluju ovaj grad i da će iduća dva-tri dana biti presudna.

www.nytimes.com

www.theguardian.com

Loši potezi po ekonomiju

Najveća britanska lobistička grupa upozorila je vladu da plan da promeni Protokol Severne Irske prisiljava kompanije da ponovo razmisle o investiranju u Britaniju, čime loše utiče na ekonomiju, piše Gardijan. Konfederacija britanske industrije (CBI) ističe da su potrebi hitni razgovori em Evropskom unijom, umesto političkog stagniranja, da bi se razrešio problem oko protokola kroz koji prolazi postbregzitovska tgovina između EU, Severne Irske i Velike Britanije.

Na centralnoj fotografiji su rođaci i prijatelji Doma Filipsa i Bruna Pereire, dvojice muškaraca koji su nestali u prašumama Amazona u Brazilu. Članovi Filipsove porodice kažu da sada već veruju da on i njegov vodič „više nisu sa nama“.

www.theguardian.com

www.ukrinform.net

AI: Rusi Koriste Kasetne Bombe

Ruske trupe usmrtile su stotine civila u ukrajinskom gradu Harkovu, bombardujući stambene oblasti zabranjenim kasetnim bombama i nevođenim raketama, tvrdi se u izveštaju Amnesti internešenel, a prenosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform. Kako se navodi, Rusi su u više navrata koristili kopnene mine 9N210/9N235 koje međunarodni zakon zabranjuje. „Iz napada u napad, muškarci, žene i deca su bili ubijeni i povređeni u svojim domovima i na ulicama, na igralištima i grobljima, dok su čekali u redu za humanitarnu pomoć ili kupovali hranu“, stoji u ovom izveštaju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je učesnike humanitarnog okupljanja koje je organizovala CORE Fondacija glumca Šon Pena, da podrže i da se bore za Ukrajinu jer ona „štiti ceo svet“. Em je podsetio da je Rusija pré 107 dana počela invaziju na Ukrajinu, koja je rezultirala u desetine hiljada eksplozija, stotine hiljada ranjenih i ubijenih, milione raseljenih, razrušenim gradovima, i da je sve to za Ukrajince – realnost.

www.ukrinform.net

www.rt.com

Cena mira deo teritorije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u nedelju da Alijansa koju vodi SAD planira da ojača poziciju Ukrajine za pregovaračkim stolom, ali je dodao i da će bilo kakav mirovni sporazum podrazumevati kompromis, ukljuka drujući agencija i teritoriju, prenosi. Stoltenberg je istakao da je zapad spreman „da plati cenu“ da bi ojačao Ukrajinu i vojno, a da će Kijev sa svoje strane morati da učini teritorijalne ustupke Moskvi kako bi se okončao sukob. „Mir je moguć. Jedino je pitanje koju cenu ste spremni da platite za mir. Koliko teritorije, koliko nezavisnosti, suvereniteta ste spemni da žrtvujete za mir“, kazao je on.

U izdvojenoj vesti RT prenosi i da izjavu finkog rpedsednika Saulija Ninistoa, koji je rekao da Finska neće ući u NATO bez Švedske, ukoliko ona naiđe na ćorsokak na putu ka članstvu. Šef NATO-a je objasnio da ne postoji nikakav rok za pridruživanje, ali da je važno da se ispeglaju neusglasice između njih i Turske „što je pre moguće“.

www.rt.com

www.politika.rs

Tegeltija, posmatrač iz BiH

Politika u vrhu prve strane donosi dva intervjua, em Zoranom Tegeltijom, predsednikom Saveta ministara Bosne i Hercegovine, i Markom Đurićem, embaixador Srbije u Americi.

Nedavno je u Ohridu održan samit „Otvorenog Balkana“, kome je u ulozi posmatrača prisustvovao Tegeltija. „Bilo je ugodno biti u društvu predsednika Vlade RSM, koji je bio domaćin ovog skupa, naravno, i predsednika Aleksandra Vučića, kao i premijera Rame, koji su kreirali projekat ‘Otvoreni Balkan’. Zahvalan sam im na prilici da budem prisutan na samitu u svojstvu posmatrača, da čujem sve dobre ideje i inicijative koje dolaze s pozicije ‘Otvorenog Balkana’, naravno, uz moje očekivanje i moju iskrenu nadu daitu sam javujelednji izvo Bijstkoji posmatrača“, kaže on.

Prvi mandat predsednika republike Aleksandra Vučića uticao je u definišućoj meri na razvojni put Srbije u našem vremenu, ističe Đurić. On kaže da je Vučić promenio paradigmu i fokus srpske politike i „usmerio političku debatu sa jednovekovnih rasprava o ideologiji, identitetu i teritoriji na ekonomski i infrastrukturni“.

www.politika.rs

www.danas.rs

Toplo-hladno iz EU

Lanac diplomatskih poseta sa ciljem da se Zapadni Balkan približi Evropskoj uniji, stoji u Danasu uz naslov „Bez jedinstvenog stava o modelu proširenja Unije“. Zvaničnik Austrije u Srbiju dolazi nakon što je upravo u toj državi otvoreno rečeno da neće prihvatiti članstvo Ucrânia u EU bez članstva Zapadnog Balkana. Posle teških uslova za članstvo Srbije u EU koje je doneo nemački kancelar, blaže poruke stižu iz Beča. „Ovo je serija ideja unutar EU na temu ‘šta dalje’ sa politikom proširenja“, kaže Jelica Minić. Predlog Austrije je puna integracija zemalja Zapadnog Balkana u nekim sektorima i mogućnost da učestvuju u radu institucija EU i korišćenju evropskih fondova.

Buran početak formiranja vlasti Beograda, piše takođe u vrhu prve strane. „Očekuje se odluka Vučića o Šapiću“, naslov je teksta. Deo opozicije je napustio glasanje, a trenutno je tanka većina do odluke o izboru gradonačelnika.

www.danas.rs


Source: Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net.

*The article has been translated based on the content of Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!