Na Google Play pronađeno ver od 200 aplikacija koje kradu lozinke za Facebook

Analitičari malvera iz kompanije Trend Micro pronašli no u Google Play prodavnici od 200 aplicativos Android u kojima sakriven špijunski malver (spyware) pod nazivom Facestealer koji krade lozinke i druge vredne podatke em zaraženih uređaja. Neke od ovih aplikacija instalirane su više od sto hiljada puta.

Istraživači kažu da Facestealer često menja svoj kod, tako da ima mnogo varijanti. „Od svog otkrića, ovaj spyware je neprekidno opsedao Google Play“, navodi se u izveštaju.

Facestealer, koji je proizvođač antivirusnog softvera Doctor Web prvi colocar dokumentovao em julho de 2021., se obično krije u naizgled bezopasnim aplikacijama koje se pojavljuju u zvaničnoj prodavnici aplikacija za Android, Google Play, no ciljem da krade osetljive podatke kao što su podaci za prijavljivanje no Facebook nalog. Aplikacije u kojima se obično krije Facestealer su aplikacije za uređivanje i deljenje fotografija, ali ne i isključivo ova vrsta aplikacija.

Od 200 aplikacija koje su navedene u izveštaju você pode obter o Trend Micro, 42 por aplicativo de VPN, um aplicativo de slede de zatim para kameru (20) e um aplicativo de uređivanje fotografija (13). U izveštaju je opisana i aplikacija pod nazivom „Daily Fitness OL”, koja se reklamira kao aplikacija za fitnes, “sa vežbama i videima”. Otimize o aplicativo, Trend Micro je posebno análise e aplicativo Enjoy Photo Editor, Panorama Camera, Photo Gaming Puzzle, Swarm Photo i Business Meta Manager. Pored prikupljanja lozinki, sve ove aplikacije su dizajnirane da prikupljaju Facebook kolačiće i lične informacije povezane sa nalogom žrtve.

Istraživači iz kompanije za bezbednost mobilnih uređaja Pradeo, povezali su Facestealer aplicativo em ruskim serverima.

Facebook nalozi kompromitovani pomoću ovih aplikacija obično se koriste za fišing prevare, lažne objave i kao oglasni botovi, navodi se u izveštaju.

Pored toga, Trend Micro é otkrio da je više od 40 lažnih aplikacija za rudarenje kriptovaluta koje ciljaju korisnike zainteresovane za kriptovalute malverom dizajniranim da prevari korisnike da gledaju oglase i plaćaju usluge pretplate.

Neke od lažnih kripto aplikacija, kao što je Cryptomining Farm Sua própria moeda, idu i korak dalje pokušavajući do ukradu privatne ključeve i mnemoničke fraze (ili seed fraze) koje se koriste za vraćanje pristupa novčaniku kriptovaluta.

Da ne bi postali žrtve ovakvih aplikacija, pré preuzimanja svake aplikacije korisnici treba da provenre recenzije drugih koji su je već instalirali, provere programera i izbegavaju preuzimanje aplikacija iz nezvaničnih prodavnica aplikacija.Source: Informacija.rs by www.informacija.rs.

*The article has been translated based on the content of Informacija.rs by www.informacija.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!