NAPRAVLJENA PRVA MAPA PLASTIČNOG OTPADA U 25 ZEMALJA

Bez tačnih podataka, nema borbe sa plastičnim otpadom – imajući to u vidu fondacija Minderoo razvila je novi satelitski uređaj koji mapira otpad u 25 zemalja iz svemira. Zahvaljujući satelitskoj tehnologiji i veštačkoj inteligenciji, moguće je izmeriti naslage plastičnog otpada iz svemira, objašnjavaju u fondaciji.

Kako ističu, reč je o prvoj mapi plastičnog zagađenja u visokoj rezoluciji i realnom vremenu i najvećoj bazi plastičnog otpada koja obuhvata više zemalja. Do sada su u mapu uključene sve zemlje jugoistočne Azije i Australije.

Naučnici veruju da će ovi podaci pomoći vlastima da spreče da plastični otpad završi u moru. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji i modelu mašinskog učenja, uređaj izračunava veličinu prostora na kom se nalazi plastični otpad.

Podaci će pomoći vladama da bolje reše otpad na nelegalnim deponijama i da nadgledaju one koje predstavljaju ekološku i zdravstvenu opasnost. Očekuje se i da će podaci biti značajni za odluku o investicijama u infrastrukturu za upravljanje otpadom tamo gde je ona najpotrebnija.

Do sada, veliki problema je bilo identifikovanje i merenje plastičnog otpada na sistematičan i standardizovan način. Para je posebno značajno imajući u vidu očekivaja da se u narednih pet godina, svetska proizvodnja jednokratne plastike poveća za 30%.

portal E2 (Cirkularna ekonomija)


Source: E2 Portal by www.e2.rs.

*The article has been translated based on the content of E2 Portal by www.e2.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!