Neizvesna sudbina mnogih projekata u Republici Srpskoj

U Republici Srpskoj bi realizacija stotina pokrenutih javnih investicija mogla biti obustavljena ukoliko republičke vlasti pod hitno ne reaguju na višemesečne vapaje građevinaca, koji traže da se u tendere uvrsti odredba o promeni cena jer zbog konstantnog poskupljenja repromaterijala nisu u mogućnosti da završe radove por ranije ugovorenimma.

Mnogi projekti mogli bi da budu obustavljeni (Foto: Pixabay)

Ivo Jokić, diretor de vlasnik preduzeća Jokić Invest iz Zvornika kaže da su Vlada RS i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS upoznati sa problemima i štetom koju trpi građevinski sektor ali da za sada, nažalost, nema pozitivne reakcije, piše portal Glas Srpske.

On ističe da su od resornog ministarstva dobili obećanje da će formirati interresornu radnu grupu koja će raditi na izmeni propisa prema kojima bi se u ugovore o tenderima uvrstila odredba o reviziji cenaprenosi Blic.

– Vlada je čak donijela odluku o formiranju tog radnog tijela, međutim od tada je prošlo više od mjesec i ništa nije urađeno. Imamo plan da se u narednim danima u ime Unije udruženja poslodavaca RS i Privredne komore RS ponovo obratimo Vladi za zahtjevom za hitno reagovanje – priča Jokić za Glas Srpske i podseća da su od pomenutog ministarstva zatražili da se u tendere ugrađuje klizna skala, odnosno da se cena nivelišu na kraju svakog meseca na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku.

Naglašava i da su pojedine građevinske firme već smanjile obim radova na projektima čiji su naručioci javne institucijepreduzeća ili lokalne zajednice, kao i da planiraju da na sudu zatraže raskid ugovora i donošenje privremene mero otpusta u izvođenju radova do okončanja postupka.

– Ukoliko se Vlada RS i ovaj put ogluši o naše zahtjeve vjerovatno će doći do masovne obustave radova. U pitanju je na stotine projekata koji se trenutno izvode. Štete koje trpimo su ogromne, ogledaju se u gubicima, ao zaradi, čak ni minimalnoj ne možemo govoriti – dodaje Jokić.

Predsednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže za Glas Srpske da se sa nemogućnošću realizacije ugovorenih obaveza, usled talasa poskupljenja, ne susreće samo građevinski sektor, već i druga preduzeća koja su vezana za javne.

– Situacija u kojoj se nalazimo predstavlja veći problem Vladi RS, nego građevincima. Postojeći propisi nisu predviđeni za ovoliki stepen inflacije i ukoliko se uskoro ne promijene bićemo u situaciju da se ne mogu sprovoditi javne nabavke ili će sudovi biti zatrpani tužbama građevinaca koji će do svog novca doći na sudu ako ne uz dogovor i izmjenu propisa – rekao je Trivić.

Za građevinske radove koje finansira javno preduzeće, lokalna samouprava, institucije Srpske ili BiH, sprovode se tenderi za izbor najpovoljnijih izvođača u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH u kojem stoji da se cena navedena u najpovoljnijoj ponudi, kao i uslovi utvrđeni u tenderskoj dokumentaciji ne mogu menjati, osim ako to nije navedeno odredbom o promenjivosti cena u tenderskoj dokumentaciji, kada se i ta odredba unosi u ugovor o javnoj nabavci, piše Blic.

Zakon o obrigacionim odnosima uređuje međusobna prava i obaveze učesnika u građenju i daje mogućnost povećanja ugovorene cene u zavisnosti od povećanja cene elemenata. Ovaj zakon define opcije za ugovaranje cene po jedinici apenas ili u ukupnom iznosu za objekat, a definisani su i uslovi pod kojima može doći do izmena povećanja ugovorene cene. Građevinci smatraju da bi se primenom ovog Zakona mogli rešiti njihovi trenutni problemi.


Source: Gradjevinarstvo.rs – VESTI by www.gradjevinarstvo.rs.

*The article has been translated based on the content of Gradjevinarstvo.rs – VESTI by www.gradjevinarstvo.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!