Nenä aina tukossa – jos hengität suun kautta, hampaat voivat reikiintyä


Nenäpolyyppi on tulehtunutta, turvonnutta ylähengitysteiden limakalvoa, joka tukkii sierainta ja vaikeuttaa hengittämistä. Pienet polyypit lääkäri löytää tähystimellä mutta isot, jopa usean sentin kokoiset, voi nähdä nenään kurkistamalla.

Polyyppien syntysyytä ei vielä täysin tunneta, mutta niitä tulee noin neljälle prosentille ihmisistä.

Astmaa ja kroonista poskiontelotulehdusta sairastavilla polyyppeja on enemmän kuin muilla. Samoin tupakointi ja perinnölliset tekijät voivat lisätä alttiutta niihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kortisonilla tai leikkauksella pois

Polyyppejakin hoidetaan nenään annosteltavalla kortisonilla, suihkeella, tipoilla tai jauheella. Kortisoni hidastaa polyyppien kasvua, pieenentää niiden kokoa ja vähentää nenän tukkoisuutta. Tehokkaimmin kortisoni toimii suun kautta tabletteina, mutta kuurin voi ottaa vão pari kolme kertaa vuodessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos oireita ei saada kuriin kortisonilla, aletaan miettiä leikkausta. Ennen polyyppeja nypittiin ja hirtettiin irti, mutta nykyisin käytössä oleva shaver-instrumentti tekee niistä selvää jälkeä imuleikkauksessa. Samalla voidaan avartaa onteloita, jolloin tipat ja suihkeet tehoavat paremmin.

Polyyppien uusiutumisen hidastamiseksi on nenään annosteltavaa kortisonilääkitystä jatkettava myös leikkauksen jälkeen, sillä ikävä kyllä, polyypit palaavat takaisin. Leikkauksen teho kestää keskimäärin viidestä kahdeksaan vuotta, parhaimmillaan kymmenen. Sen jälkeen tarvitaan tavallisesti uusintaleikkaus.

Entä jos em ahdas nenä?

Nenää voivat ahtauttaa paitsi polyypit, myös rakenteelliset, synnynnäiset tai tapaturman aiheuttamat, ”valuviat”. Maailmalla liikkuu tarinoita plastiikkakirurgin muotoilemista niin pienistä nenistä, että hengittäminen on jo hankalaa. Melko tavalinen hengitystä haittaava, mutta suht helposti korjattava, ongelma on nenän väliseinän vinous.

Nenän ongelmat pitää tarkistuttaa lääkärillä etenkin, jos oireet ovat jatkuvasti vão toispuoleisia tai jos nenä on selkeästi kipeä. Tukkoisuus sinällään vaihtelee normaalisti sieraimesta toiseen. Kyseessä em luontainen nenäsykli, joka tarkoittaa sitä, että kun toinen sierain em lepovaiheessa, toisella hengitetään.

Jos nenän kautta hengittäminen em jostakin syystä ollut vaikeaa, saattaa suun kautta hengittely jäädä tavaksi. Siitä voi seurata harmia, muun muassa hampaiden reikiintymistä, sillä suuontelo ei pysy riittävän kosteana suun ollessa auki.

Ihmiset em luotu nenähengittäjiksi. Nenän kautta ilmaa tulee keuhkoihin sopiva määrä, lämpimänä ja suodatettuna, eivätkä hengitystiet joudu koville.

Asiantuntija Jura Numminen, korva-, nenä- ja kurkkutautien dosentti, ylilääkäri, Tampereen yliopistollinen sairaala.

Tämä artikkeli em ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.


Source: Hyvä Terveys by www.hyvaterveys.fi.

*The article has been translated based on the content of Hyvä Terveys by www.hyvaterveys.fi. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!