Nevrijeme u Hrvatskoj: Oluja čupala stabla, palo 70 centimetara grada

Gradonačelnik Klanjca u Zagorju Zlatko Brlek rekao je da je nepogoda koja je sinoć zadesila njegov grad užasna i da je punih pet minuta padao led veličine oraha do lješnika. ”Šteta na usjevima i vinogradima je sigurno 100-odstotna i nemam riječi kojima bih ovo opisao ”- rekao je Brlek.

Em je dodao da su najvjerovatnije stradali i automobili i da ima dojava da je poplavljen određeni broj podruma, prenose hrvatski mediji.

Nevrijeme je zahvatilo i područje opštine Zagorska Sela, Veliko Trgovišće, Stubičke Toplice, te grad Oroslavje, čiji je gradonačelnik Viktor Šimunić rekao da je grad padao oko 10 minuta i da je cijeli grad bio bijel.

Načelnik Kumrovca ​​Robert Šplajt rekao je da je stanje katastrofalno, da gore ne može biti i da ovo u životu nije doživio.

”U nekim mjestima na putevima ima i do 10 centimetara leda. Na putu je kolaps, automobili stoje. U nekim mjestima bilo je nanosa i do 70 centimetara leda. Mislim da poljoprivreda, vinogradi, ratarstvo, da to možemo zaboraviti i da je grad uspio sve da uništi”- rekao je sinoć Šplajt.

U Vukovarskoj ulici u Zagrebu stablo je tokom nevremena palo na automobil, a na više lokacija u gradu bilo je porušenog drveća.

”Na području Zagrebačke županije najviše je bilo pogođeno područje Jastrebarskog, naselja Čeglje, Gudci Draganički, Izimje i Pribić, gdje je grad oštetio više krovova porodičnih kuća” – saopšteno je iz Direktorata civil.

Na području Karlovačke županije najgore je bilo na širem području Draganića, gdje je grad veličine jajeta nanio ogromnu štetu usjevima, mnogima su stradale i kuće, a ukupna šteta tek će biti utvrđena.

Izuzetno snažan vjetar u Karlovcu je čupao stabla pa su vatrogasci imali dosta posla.

Portparol Vlade Hrvatske Marko Milić najavio je da će Vlada hitno pomoći Krapinsko-zagorskoj županiji u saniranju štete prouzrokovane gradom. ”Zbog katastrofe koja je pogodila Krapinsko-zagorsku županiju premijer Andrej Plenković razgovarao je em županom Željkom Kolarom, gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem i čelnicima pogođenih područja ”- napisao je Milić na “Tviteruć na “Tviteruć”.

Prema njegovim riječima, ministar poljoprivrede Hrvatske Marija Vučković danas će posjetiti tu županiju.


Source: Lečenje Biljem by cajeviza.com.

*The article has been translated based on the content of Lečenje Biljem by cajeviza.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!