Oronule fasade pojedinih spomenika kulture u Novom Sadu biće sanirane

Godinama se urušavaju zaštićene zgrade u strogom centru em Starom jezgru Novog Sada, a uskoro će konačno biti sanirane.

Novi Sad (Foto: Pixabay)

U pitanju je palata Vatikan i objekti unutar njespomenici kulture od posebne vrednosti čije se fasade urušavaju i prete da ugroze prolaznike, ali su još veća pretanja za stanare ovih zgrada, prenosi 021.rs.

Na dnevnom redu predstojeće Skupštine grada, pred odbornicima će se naći Predlog programa sprovođenja mera tehničke zaštite na kulturnim dobrima i dobrima koja uživaju prethodnu zaštitu u Gradu Novom Sadu. Neka od kulturnih dobara Novog Sada su Almaški kraj, Kompleks Sinagoge, ali i Staro jezgro, au narednim mesecima očekuje ih sređivanje.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada biće nadležan za ceo postupak restauracije i sve konzervatorske i podrazumevajuće radove. Zavod će pripremiti dokumentaciju i sprovesti javnu nabavku.

U granicama Starog jezgra predviđena je obnova fasada i krovova na četiri objekta.

– Predmetni objekti valorizovani su kao objekti od posebne vrednosti i njihova zaštita je od posebnog značaja za očuvanje identiteta graditeljskog nasleđa Starog jezgra grada. Sve objekte karakteriše loše stanje fasada na kojima su oštećenja poprimila takve razmere da ugrožavaju bezbednost posetilaca i prolaznika, vlasnika i korisnika objekata – navodi se u Predlogu programa o sprovođenja mera tehničke zaštite na kulturnim dobrim i dobrima koje uživaju prethodnu zaštitu, a koji je usvojilo i Gradsko veće.


Source: Gradjevinarstvo.rs – VESTI by www.gradjevinarstvo.rs.

*The article has been translated based on the content of Gradjevinarstvo.rs – VESTI by www.gradjevinarstvo.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!