Pahor sklical ustanovno sejo DZ 13. maja, presenečenj pri mandatarju “ne pričakuje”

Predsednik republike Bortu Pahor je prejel zapisnik Državne volilne komisije DVK o uradnih izidih volitev em podpisal ukaz o sklicu prve seje državnega zbora, ki bo 13. maja.

Bobo

Predsednik Borut Pahor je podpisal ukaz o sklicu ustanovne seje DZ 13. maja.

Predsednik Borut Pahor je ocenil, da je bil “volilni proces pošten in transparenten”.

Pahor je danes sprejel predsednika DVK Petra Goloba em direktorja službe DVK Dušana Vučka. Golob mu je predal uradni zapisnik o ugotovitvi izida volitev v državni zbor, ki so bile 24. abril. Te kažejo, da je zmagovalka volitev stranka Gibanje Svoboda, ki so ji volivci nameili najvišjo, 34,45-odstotno podporo in je tako dobila 41 poslanskih mandav. V DZ so se uvrstil še SDS s 23,48 odstotka glasov (27 mandav), NSi s 6,86 odstotka (osem mandav), SD s 6,69-odstotno podporo (sedem mandav) em Levica, ki jo je podprlo 4, 46 odstotka volivcev em bo v DZ imela pet poslancev.

Tudi Golob je ocenil, da so bile volitve “postene em zaconita”, pri tem pa dodal, da DVK zaradi zapleta glede izračuna poslanskih mandav ne razmišlja o odstopu.

POL20220508SASA3319

Bobo

Predsednik DVK Peter Golob je dejal, da DVK zaradi zapleta pri izračunih glede poslanskih mandav ne razmišlja odstopu.

V novem sklicu DZ bo sedelo 36 poslank in 54 poslancev, le približno tretjina poslancev pa bo istih kot v iztekajočem se mandatu.

Predsednik republike je sponnil, da bo DZ konstituiran, ko bo potrjena več kot polovica mandav. Tistega dne bo nagovoril poslance em jih seznanil z nekaterimi vprašanji, ki jih čakajo na začetku mandata, med drugim s postopkoma imenovanja novega predsednika Računskega sodišča RS em viceguvernerja Banke Slovenije.

Pahor je še dodal, da morajo biti v sedmih dneh od ustanovne seje imenovani vodje poslanskih skupin. Z njimi bo sklical posvetovanja o kandidatih za mandatarja za sestavo nove vlade. Posvetovanja naj bila opravljena najpozneje do 23. maja.

“Če bom na posvetovanjih ugotovil prepričljivo podporo za mandatarja – in tu presenečenj tokrat ne pričakujem – bom, tako menim, še isti dan podpisal predlog njegove kandidature in jo uradno poslal v DZ. je še dejal Pahor.


Source: Svet24.si by novice.svet24.si.

*The article has been translated based on the content of Svet24.si by novice.svet24.si. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!