Pare para kvotflyktingar em Staffanstorp

Fato: Bosättningslagen

Lagen trädde i kraft den 1 mars 2016 depois de att ha röstats igenom av samtliga partier i riksdagen utom SD.

De som omfattas är personer som nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige som flyktingar eller skyddsbehövande samt deras anhöriga.

När fördelningen görs mellan kommunerna ska hänsyn tas till kommunens storlek, arbetsmarknadsläget samt hur många nyanlända och ensamkommande som tidigare tagits emot.

Före bosättningslagen skedde fördelningen genom att Migrationsverket forhandlade med kommunerna. Regeringen lade fram förslaget dels for att få till en jämnare fördelning mellan kommuner och dels for att få fram fler platser.

Källor: Migrationsverket och riksdagen

— Jag hoppas att staten tar sitt förnuft till fånga och inte skickar fyra personer till oss, säger kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, Christian Sonesson (M).

TT: Men om det ändå blir så?

— Det vore cyniskt. Då använder man de här enskilda människorna som slagträ i debatten.

Det är bosättningslagen som styr fördelningen av flyktingar i landet och Migrationsverket kan inte göra annat än att följa lagen, framhåller Guna Graufelds, tillförordnad presschef på Migrationsverket.

— Staffanstorp har sagt att de inte har for avsikt att följa svensk lagstiftning och det vi säger från Migrationsverket är att viär en myndighet som har svensk lagstiftning att följa.

Alugue konkret görs anvisningen genom att Staffanstorp får information om var de fyra kvotflyktingarna ska hämtas. De kommer med flyg från utlandet, vilket land vill hon inte säga, och de har redan fått uppehållstillstånd i Sverige.

Preliminärt var det sagt att de skulle komma sob tisdagen, men enligt det senaste beskedet blir det på torsdag. Vad som sker om Staffanstorp vägrar vill hon inte avslöja i förväg.

— Deras ansvar är att möta upp de här personerna, säger Guna Graufelds.

Pausa do Efterlyser

Christian Sonesson responde em Sverige ska pausa mottagndet av kvotflyktingar, eftersom et krig pågår i Europa.

— Så länge det pågår et krig inom Europa, den största flyktingkrisen sedan andra världskriget, så kommer vi inte att ta emot utomeuropeiska flyktingar, säger han.

Beslutet att stoppa mottagande av kvotflyktingar drevs igenom av sverigedemokrater och moderador, medan C och S röstade emot. Arkivbild.

Kommunen har ålagts att vara beredd på att ta emot 244 flyktingar från Ukraina. Staffanstorp ska under året dessutom anvisas totalt 36 kvotflyktingar, men tidigare i vår beslutade Staffanstorps kommunstyrelse om totalstopp for kvotflyktingar, vilket Sydsvenskan var först med att relatora om.

Beslutet drevs igenom av sverigedemokrater och moderador, medan C och S röstade emot.

— Det är statens beslut att ta hit dem till Sverige, det är en statlig myndighet som har ansvaret for det och jag är helt säker på att Migrationsverket kan hitta fyra boendeplatser till de här individerna, säger Christian Sonesson.

“Rättsstatens principer”

Den skånska länsstyrelsen har påpekat att Staffanstorp därmed “utmanar rättsstatens principer”.

— Man väljer ut en lag man inte vill följa, säger Patrik Åkesson, tillförordnad samhällsbyggnadsdirektör vid länsstyrelsen.

Sonessons eget parti, Moderaterna, var med och röstade igenom bosättningslagen, men han hävdar att den krockar med det grundlagsskyddade kommunala självstyret.

— Så är det alltid, att vi måste förhålla oss till lagar, men när lagarna ibland går emot andra lagar eller emot resurserna, att vi inte har resurser, då får vi göra en politisk prioritering. Det är det vi har gjort här.

Nenhum para potes

Patrik Åkesson tycker att det är särskilt allvarligt att Staffanstorp väljer att behandla människor olika, men också att det i förlängningen kan bli någon annan kommun som får ta ansvaret i stället.

— Vi inser alla, vi och Migrationsverket, att vi inte kan sätta någon på pottkanten. Det är inte et värdigt mottagande av flyktingar som kommer até Sverige – det är inte bra for individerna och det är inte bra for oss som samhälle.

— Men vi förutsätter fortfarande att Staffanstorp tar sitt ansvar.


Source: nyheter24.se by nyheter24.se.

*The article has been translated based on the content of nyheter24.se by nyheter24.se. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!