Plamenjača paradajza – koliko štete može naneti?

Paradajz je jedna od kultura koja je najzustepljenija na našim prostorima. Može se gajiti na otvorenim i zatvorenim poljima. Iako je sezona paradajza počela, važno je obratiti pažnju na bolesti koje mogu uništiti useve.

Jedna od najčešćih je plamenjača paradajza. U povoljnim uslovima za razvoj ove gljive može doći i do potpunog uništenja biljke. Prepoznaje se po krupnim pegama koje se pojavljuju na lišću, gde se list suši i odumire. Pri optimnim uslovima za razvoj ove bolesti, ona će se brzo proširiti i na celu biljku.

Infekcija se obično javlja kada je povećana vlažnost i kada su temperatura izmežu 15 i 20 stepeni. Kako je plamenjača opasna za paradajz tako je opasna i za druge biljke kao što su krompir i patlidžan.

Kako se zaštiti? Najvažnija je preventivo, i pridržavati se plodoreda i plodosmene, kao i gajiti sorte koje su otporne na bolest. Takođe, ukoliko se paradajz gaji u plasteniku, regulisati vlažnost vazduha. Dezinfikovati pribor nakon korišćenja kako ne bi došlo do širenja zaraze.

Svakako, najvažnije je adekvatno reagovati kada se bolest primeti. Potrebno je biti brži od infekcije.


Source: Bolja Zemlja by www.boljazemlja.com.

*The article has been translated based on the content of Bolja Zemlja by www.boljazemlja.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!