Podrška lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Rešavanje problema divljih deponija u Srbiji nastavlja se i ove godine. Uz finansijsku podršku Ministarstva zaštite životne sredine ove godine biće očišćeno više od 700 lokacija. Ministarka Irena Vujović potpisala je ugovore em predstavnicima lokalnih samouprava ou dodeli sredstava za uklanjanje divljih deponija i projekte zaštite zemljišta.

“Resorno ministarstvo je na dva javna konkursa odobrilo sredstva za uklanjanje divljih deponija u 34 lokalne samouprave, kao i za projekte zaštite zemljišta u 14 gradova i opština. Ovo je značajna podrška lokalnim samoupravama za unapređenje stanja životne sredine i podizanje kvaliteta života građana”, rekla je Vujović.

Kako je istakla neodgovorno i neadekvatno odlaganje otpada utiče na zagađenje vazduha, vode i zemljišta i “izuzetno je važno da podižemo svest građana jer jedino zajedno možemo da se izborimo sa ovim velikim problemom i da budućim generacijama ostavimo čistu i zdravu zemlju”.

Prema njenim rečima, na više lokacija koje su očišćene u prethodnom periodu postavljen je video-nadzor, ai ove godine je, pored 80 milhões dinara namenjenih za uklanjanje deponija, obezbeđeno još 20 milhões za postavljanje video-nadzora.

Ona je objasnila da je postavljanje kamera značajno da ne bismo dolazili u situaciju da iznova čistimo iste lokacije, navodeći da su one povezane i sa ekološkim informacionim sistemom „gReact“, što omogućava da se stanjejam na jednom očišćuenim pratinom očišćuenim.

“Putem tog sistema moći ćemo i da, na osnovu prijava građana, efikasnije rešavamo ekološke probleme i planiramo budžetska sredstva za naredne projekte. Do sada se pokazalo da su građani na ovaj način najviše prijavljivali divlje deponije i zato i opredeljujemo sredstva za njihovo uklanjanje”, predočila je ministarka.

Vujović je navela da će Ministarstvo u ovoj godini, iznosom de 100 milhões de dinara, podržati i projekte sanacije devastiranog zemljišta na kojima su bile deponije, erozivnog zemljišta ili klizišta, a po realizaciji projekata, građani će dobiti ure.

Prema njenim rečima, takvi projekti su od velikog značaja za životnu sredinu jer doprinose zaštiti i očuvanju zemljišta kao prirodnog resursa.

Portal Energetski


Source: Energetski portal Srbije by www.energetskiportal.rs.

*The article has been translated based on the content of Energetski portal Srbije by www.energetskiportal.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!