Potpisan ugovor o izgradnji nove toplane u Majdanpeku

Foto: Vlada Republike Srbije

Ministarka Zorana Mihajlović nakon potpisivanja ugovora ou izgradnji nove toplane na biomasu u Majdanpeku, najavila je da će Vlada nastaviti da ulaže u sektor daljinskog grejanja.

,,Zajedno sa Vladom Nemačke i Nemačkom razvojnom bankom završili smo već dve toplane, u Malom Zvorniku i Priboju, i verujem da ljudi u tim gradovima, gde je emisija sumpor-dioksida i ugljen-dioksida eliminisana, osećaju štazeleniči grejanje način”, kaže Mihajlović i dodaje da su iu Novom Pazaru počeli radovi na izgradnji nove toplane na biomasu, a da će od sledeće grejne sezone stanovnici ovog grada dobijati toplotnu energiju na zdraviji i efikasniji način.

Ministarka je istakla da je nacionalni cilj Srbije da za proizvodnju toplotne i električne energije svi gradovi i opštine koriste obnovljive izvore, au mnogima se i dalje koristi najprljavije fosilno gorivo, zato što će na taj način svi građani istovremeno imati i zdraviju životnu sredinu i dovoljne količine toplotne energia.

Ukupna vrednost svih projekata koji se realizuju zajedno em SR Nemačkom iznosi 1,4 milijarde evra, a Nemačka je, prema rečima ministarke, naš najveći i najznačajniji parceiro u Evropi.

Predsednik Opštine Majdanpek Dragan Popović, rekao je da je raspisivanje tendera za projekat izgradnje nove toplane planirano u julu, a kako bi topplana bila spremna za grejnu sezonu naredne godine, predviđeno je da početak radova bude u martu 2023. godine.

Realizado ovog ugovora, koji predstavlja samo jedan od projekata koji se ralizuju u opštini Majdanpek uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike, obezbediće se stabilno i sigurno grejanje 24 časa za sve građanje, navo opštine narednih godina i decen.

Embaixador Nemačke u Srbiji Tomas Šib istakao je da potpisivanje ovog ugovora pokazuje da se uspešno razvija naše partnerstvo u oblasti energetike, i dodaje da će građanima Majdanpeka nova topplana na biomasu obezbediti stabilno i održivo snabdevanje toplotnom energijom.

,,Cilj je da pomognemo i podržimo povećanje kapaciteta koji koriste OIE i stabilnije i nezavisnije snabdevanje, ne samo kada je u pitanju zaštita životne sredine i borba sa klimatskim promenama, već posebno u trenutku krize izazvane događajima u Ukrajini, kada energetika ima egzistencijalni značaj’ ‘, kaže Šib.

Portal Energetski


Source: Energetski portal Srbije by www.energetskiportal.rs.

*The article has been translated based on the content of Energetski portal Srbije by www.energetskiportal.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!