Predstavljanje izveštaja „Digitalna, inovativna i održiva rešenja u građevinskoj industriji“

Foto: OROOK doo

Godinu dana nakon objavljivanja prvog OROOK Izveštaja o zapošljavanju u građevinskoj industriji, koji je pokrenut sa namerom da akterima u građevinarstvu i drugim zainteresovanim stranama obezbedi pristup podacima o tržištu rada, sa ciljem unapređenja građevinske industrije objavljen je i drugi po redu Izveštaj koji obrađuje nove aktuelne teme .

Pre godinu dana su inženjerska zajednica, kao i kompanije u građevinskoj industriji u Srbiji imale priliku da pogledaju rezultate mišljenja više od 700 profesionalaca i više od 50 kompanija različitih delatnosti u okviru građevinske industrije o platama i uslovima rada, o načinima za zadržavanje kvalitetnog kadra u zemlji i načinima za popravljanje komunikacije na relaciji poslodavac-kandidat. Ove godine izvestaj se bavi aktuelnim izazovima koje u građevinskoj industriji postavlja proces dualne tranzicije, odnosno zelene i digitalne transformacije.

Zahvaljujući velikom uticaju koje građevinska industrija ima na društvo, a koji se ogleda u enormnoj potrošnji prirodnih sirovina i energije kao i velikoj emisiji ugljen-dioksida sa jedne strane, ali iu maloj produktivnosti radne snage koja često rezultira kašnjenjem ili prekoračenjem budžeta na projektima sa druge strane , ovogodišnji OROOK izveštaj se bavi mogućnostima primene digitalnih, inovativnih i održivih rešenja u građevinskoj industriji.

U Izveštaju koji nosi naslov „OROOK Izveštaj 2.0: Digitalna, inovativna i održiva rešenja u građevinskoj industriji“ čitaoce očekuje pregršt tekstova na obe teme. Autori tekstova su kompanije koje su prepoznale veliki potencial u ovoj dualnoj tranziciji i koje uspešno primenjuju ova rešenja na investicionim projektima svih veličina.

U delu Izveštaja koji se odnosi na digitalnu transformaciju čitaćete o platformama i softverima za foto-dokumentovanje projekata i poboljšanje procesa upravljanja različitim fazama na projektu, o mogućim primenama BIM tehnologija za upravljanje projektima, izradu tehničke dokumentacije, crtanje planova armature, za izbor i proračun materijala za zidarske radove. U okviru ovog dela predstavljena je i tehnologija za snimanje stvarnosti i automatizaciju građevinskih mašina. Posebna pažnja posvećena je predstavljanju ovih rešenja na projektima kroz primere dobre prakse.

Foto: OROOK doo

U delu Izveštaja koji se bavi inovativnim i održivim rešenjima fokus je na materijalima koji doprinose poboljšanju energetske efikasnosti objekata, aktuelnim tehnologijama za proizvodnju betonskih struktura pomoću 3D štampe, primeni olakšanih betonskih ploča kao sistem međuspratnih konstrukcija, kao i održivim strategijama u okviru kompanija.

Poseban deo Izveštaja je predstavljanje obrazovnih i naučnoistraživačkih ustanova i relevantesnih udruženja koja u okviru svojih aktivnosti promovišu upotrebu ovih rešenja i učestvuju u kreiranju standarda i politika vezanih za njih. Kao i prethodni, i ovaj Izveštaj će biti dotupan u digitalnom formatu na plataforma Orook.net, um takođe će biti predstavljen em um painel diskusiji 29.06.2022. godine u 13h u Beogradu, u prostorijama Privredne komore Srbije, ul. Resavska 13-15.

OROOK će nastaviti da kroz istraživanja i publikacije obrađuje teme od značaja za napredak u karijeri i poslovanju u građevinarstvu.

Izvor: OROOK doo


Source: Energetski portal Srbije by www.energetskiportal.rs.

*The article has been translated based on the content of Energetski portal Srbije by www.energetskiportal.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!