Prozai okból hiányzott a másolás/beillesztés funkció az első iPhone-ról


A készülék születésnapjához közeledve több kulisszatitok é előkerült az eredeti iPhone fejlesztéséről.

Július 29-en 15 éve, hogy az Apple piacra dobta az iPhone-t, s ezzel valóságos forradalmat indítot el az addig főként az üzleti ügyfeleket kiszolgáló okostelefonos piacon, nagyban ösztönözve az eltésétő androidos modell, um HTC Dream megsve az eltésétő androidos modell, um HTC Dream megsve

Eredeti iPhone születésnapjáig tehát már csak hetek vannak hátra, ennek alkalmából pedig az egyik fejlesztőmérnök, az Apple-hez 2001-ben csatlakozott Ken Kocienda mesélt a Twitteren az ikonikus mobil megakotásáról.

Um korábban a Safari webböngésző kifejlesztésében é részt vevő Kocienda többek között arra is kitért, hogy miért hiányzott az akkor még iPhone OS-nek hívott operációs rendszer első verziójátésból ​​az aapvetőnek tősége. Ennek oka nem a kezdetleges hardver, és még csak nem é um szoftver volt: a csapatnak egyszerűen nem jutott rá ideje, mert túl sok munkát adtak nekik az érintőképernyős billentyűzettel, az automatikus javítással és a szövegeket kezettel.

Később azonban mais a mais és beillesztés é belefért a naptárba, ami vegül a 2009-es iPhone 3GS-el megjelenő iPhone OS 3.0 egyik nagy dobása lett. Ami azt illeti, az Apple olyan büszke volt a dologra, hogy egy külön reklámot é szentelt um két mesmo át halogatott funkciónak. Kocienda maga állt elő a szövegek kijelölésekor máig használt nagyítóval, amely pontosan megmutatja a kurzor helyét, sou a sikerhez egy komoly problémát é meg kellett oldania a csapatnak.

A képernyő természetes villódzása miatt ugyanis az ujj felemelését követően mindig arrébb mozdult a kurzor is, ezért kifejlesztettek egy ún. “érintési előzménynaplót”, amely automatikusan felismerte a kurzor pozícióját az utolsó regisztrált érintés utáni ezredmásodpercekben, így tartva ott azt, ahol a felhasználó valóban akarta. A másoláshoz ugyan nincs köze, de nem kevésbé érdekes, hogy az első iPhone stilizált betűtípusai eredetileg a WebKit-en alapultak, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy a készülék valójában egy apró weboldalttztétt az ejegyedi betűekor írt. Amikor pedig a szövegmezők nem szerkesztési módban voltak, a szűkös erőforrásokkal való spórolás érdekében csak a tartalmuk statikus képét láthattuk.

Akit mélyebben é érdekelnek a részletek, érdemes futni egy kört Kocienda bejegyzései között, az igazi aranybánya azonban a mérnök 2018-as könyveamely a sokak által az Apple aranykorának tekintett Steve Jobs-era színfalai mögé kalauzolja az olvasókat.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.


Source: PC World Online Hírek by pcworld.hu.

*The article has been translated based on the content of PC World Online Hírek by pcworld.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!