PUTIN OPREZAN, ZAPAD PRATI SVAKU REČ

Ruski predsednik nije pozivao na nove žrtve i mobilizaciju, objavljuje Njujork tajms. Lider laburista obećao ostavku ako ga kazne za pivo tokom kovid-mera, prenosi Gardijan. Ukrajinske službe očekuju rusku sabotažu u hemijskoj industriji, navodi Ukrinform. EU ide u dugove zbog Kijeva, piše RT. U Beogradu se za Dan pobede nosila Putinova slika, javlja Danas
(ilustracija, Priština koristi ukrajinsku krizu za provociranje, piše Politika)

Ruski predsednik je u obraćanju na Crvenom trgu povodom Dana pobede, govorio oprezno ou ukrajinskom ratu, ne pozivajući na nove žrtve ili mobilizaciju. Lider Laburističke partije u Britaniji obećao je da će podneti ostavku ako ga kazne zbog ispijanja piva tokom kovid-mera. Ukrajinci upozoravaju da Rusi spremaju sabotažu u hemijskoj industriji. Evropska unja koristi fondove za pomoć Kijevu, iste obrasce zaduživanja kao za pomoć pri pandemiji. U Beogradu se za Dan pobede nosila Putinova slika.

Putin oprezan u obraćanju

Na glavnoj fotografiji na prvoj strani Njujork tajmsa vide se Ukrajinci koji nariz cveće memorijalna mesta posvećena Danu pobede u Drugom svetskom ratu, prolaze pored spomenika koji su umotani u džakove s peskom u Kijevu radi zaštite od bombardovanja. „Na Dan pobede, Putin oprezno o ukrajinskom ratu“, naslov je centralnog teksta. Ruski predsednik nije proglasio pobedu niti obećao da će borbama uskoro doći kraj. „Ali, dok se obraćao na Crvenom trgu u Moskvi, Vladimir Putin nije ni pozvao na novo žrtvovanje ili mobilizaciju, niti izneo velike izjave o egzistencijalnom ratu protiv zapada“, lista navodi. Umesto toga, govoreći najvažnijem sekularnom ruskom događaju, Putin je „preneo poruku za širu publiku: da Rusi mogu da nastave (normalno) da žive“.

„Sveštenik se bori dok mu politika razdvaja kongregaciju u Arkanzasu“, još jedan je naslov u američkom listu. Kevin Tompson je u jesen 2020. održao propoved o blagosti Boga. U jednom momentu je napravio kratko poređenje između Boga koji je dostupan i pun ljubavi, i udaljenih, nepristupačnih slavnih ličnosti, pomenuvši Opru, Džej Zija, Tom Henksa. Nije znao šta ga je snašlo kada je dve godine kasnije optužen da ga nimalo ne salmoura „problema seks trafikinga“, lista piše.

www.nytimes.com

Guardião-10.5-

Ostavka laburiste ako ga kazne zbog piva

„Starmerova kocka: Lider obećao ostavku ako bude kažnjen zbog Birgejta“, glavni je naslov britanskog Gardijana. Naime, lider Laburističke partije Kir Starmer dramatično se zavetovao da će dati ostavku ako bude kažnjen za kršenje propisa u vreme pandemije, spremajući se da policiji dostavi dokaz da je spornog dana njegov tim radio posle pivo jedan noću kada je uslikan da jeje. Okupljeni tvrde da su jeli kari i pili pivo na završetku dugog dana pred izbore, što je bilo dozvoljeno prema kovid merama.

Uz centralnu fotografiju spasenih civila koji su iz stigli u Zaporožje, list objavljuje in naslov „Izlaz iz mraka: preživeli iz Azovstalja“. Pred kraj boravka u čeličani Mariupolja bilo je tako malo hrane i vode, da su odrasli imali samo po jedan slab obrok dnevno. Dve šolje makarona kuvale su se na 10 litara vode, a ovakva „supa“ hranila je 30 ljudi. Deca su jela dvaput „i delili svoj obrok sa ljubimcem“.

www.theguardian.com

Ukrinform-10.5.

Moguća sabotaža u hemijskoj industriji

Očekuje se da ruski napadači naprave sabotažu u ukrajinskoj hemijskoj industriji kako bi za to optužili Vojne snage Ukrajine, prenosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform saopštenje glavnog vojnog štaba. Neprijatelj je nastavio sa napadima u istočnoj Ukrajini kako bi uspostavio kontrolu nad teritorijom Donjecke i Luganske oblasti i zadržao koridor prema privremeno okupiranom Krimu. Isti izvor tvrdi i da su Rusi nastavili da ruše infrastrukturu čeličane Azovstalj u Mariupolju.

U izdvojenoj vesti, Ukrinform objavljuje reči britanskog premijera Borisa Džonsona koji je obećao pomoć pri obnovi i odbrani. „U ovih 75 dana otkada je napad počeo, Ukrajinci se brane sa nesmanjenom snagom i hrabrošću, odbijajući ruski napad na Kijev, menjajući Putinov plane invazije, i pokazavši svetu da nikakva sila ne može da pobedi odlučpiao č on na Tviteru. Em je potvrdio svesrdnu podršku Ukrajini i njenom narodu koji se bori da živi u miru i slobodi na sopstvenoj zemlji, što je pravo svake države, stoji u tekstu.

www.ukrinform.net

RT-10.5.s

UE u dugovima zbog Kijeva

Dan pobede je poseban praznik za Ruse i „velika pažnja koju posvećujemo ovom datumu često ljudima sa strane izgleda neobično“. „I zaista, nije daleko od istine ako kažemo da se za Ruse, Drugi svetski rat završio juče“, objavljuje ruska državna agencija Raša tudej u jednoj od kolumni. „Za Ruse, Dan pobede je bukvalno slavljenje pobede nad smrću – u kojoj su svi učestvovali. Gotovo svaka porodica ima priču o tome šta su njihovi preci radili za vreme rata“, stoji u tekstu.

Američki predsednik Džo Bajden pretvorio je u ponedeljak akt o zajmu za 2022. u zakon. Ovim aktom su se ranije naoružavali saveznici u Drugom svetskom ratu, a sada će ubrzati pošiljke oružja iz Sjedinjenih Država u Ukrajinu, „što se u Kijevu oberučke dočekuje“, objavljuje RT u izdvojenoj vesti.

„EU će otići u dugove zbog Ukrajine“, još jedan je naslov koji se jutros našao na sajtu agencije. Evropska unija planira da finansira tekuće troškove vlade u Kijevu najmanje tri meseca. Suma de 15 milijardi evra biće uzeta iz nove emisije duga, prema obrascu koji je ustanovljen za pomoć tokom pandemije Kovida-19.

www.rt.com

Politika-10.5.-s

Pretnje Srbima na severu

Priština koristi ukrajinsku krizu za provociranje, piše Politika uz naslov „KBS preti Srbima na severu KiM“. Provokacije protiv lokalnih Srba i veštačko stvaranje tenzija glavni su motivi privremenih prištinskih institucija koje sve češće na sever Kosova i Metohije šalju pripadnike kosovskih bezbednosnih snaga. Kršeći sve potpisane sporazume, uz prećutnu saglasnost političkog zapada, pokušava se da se stvori slika da su jedini problemi korupcija i kriminal na severu pokrajine i da je legitimno poslati policijske specijalce koji bi, osim Srba, „hapsilitors” i srpsko proizvode i lekove.

„Da li će Dodiku biti zabranjeno učešće na izborima“, još jedan je naslov u vrhu prve strane. Predstavnik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović preti da ta komisija (čiji legalitet osporavaju srpska i hrvatska strana zbog nezakonitog izbora njenih članova), može Miloradu Dodiku i Draganu Čoliću da zabrani učešće na predstojeće na predstojeće. To je, prema njegovim rečima, moguće ukoliko Kristijan Šmit, visoki predstavnik nepriznat u RS, prilikom donošenja Izveštaja o situaciji u BiH na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN kaže da Dodik i Čović potkopavaju ustav i Dejtonski mirov i Dejtonski.

www.politika.rs

Danas-10.5.-s

Proslava Dana pobede ili Putina

Dan pobede nad fašizmom u Evropi i Srbiji protekao je u senci ruske agresije u Ukrajini, piše Danas uz naslov „Popović i Bajatović šetali pod slovom Z“. Ministar u Vladi Srbije Nenad Popović e diretor Srbijagasa Dušan Bajatović učestvovali su u povorci „Besmrtni puk“ na čijem je čelu bila figura predsednika Rusije i latinično slovo Z. Žene u crnom organizovale su antiratnu akciju „Stop fašju! Pare ratu“. Vladimir Putin u govoru povodom Dana pobede optužio je NATO da je prinudio Rusiju na „specijalnu vojnu operaciju“.

Naša zemlja je pri samom dnu po uslovima života u odnosu na ostale države Evrope, stoji u zasebnom tekstu uz naslov „Standard EU nedostižan građanima Srbije“. BDP po glavi stanovnika u Srbiji, meren standardom kupovne moći koji uzima u obzir razlike u cenama istih proizvoda u različitim državama, bio je viši samo od Albanije, BiH i Severne Makedonije, dok već Crna Gora živi bolje nego mi.

www.danas.rs


Source: Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net.

*The article has been translated based on the content of Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!