Rossi elmondta, mire a legbüszkébb a nyári NL-sorozatban

2022. 17 de junho. 09:59

Um kapitány lubickol a szurkolók szeretetében, um nyári eredmények miatt a játékosait dicséri, de kiemelte a stábja szerepét é um káprázatos NL-szereplésben.

Bár az egész kontinens, sőt a teljes futballvilág a magyar válogatott teljesítményén ámuldozik, van valaki, akit biztosan nem lep meg a csapatunk teljesítménye. Az illető a sorsolás után azt posztolta ki Facebookra, hogy “könnyű csoportba” kerültünk, és lám, négy forduló után a magyarokkal kezdődik a halálcsoport tabbellája.

A screenshotot az Origo készítette

“Seja kell vallanom, hogy az ötlet az unokaöcsémtől származott, aki segít az oldalaimat kezelni, de természetesen megbeszéltük, mielőtt kitette” – mondta széles mosollyal Marco Rossi, aki maga is jót derült a nyilvánvaló viccen.

Leesett mar, hogy történelmet írt?

Um magyar csapat győzelem nélkül zárta a tavalyi Eb-t, de um teljesítménye um két döntetlennel é bravúrosnak volt mondható. Ezt fejelte meg idén Marco Rossi csapata azzal, hogy nemcsak oda-vissza legyőzte az Eb-döntős Angliát, de vezeti a Nemzetek Ligája A divíziójának legnehezebb csoportját. Elképesztő napokat él meg a magyar labdarúgás!

“Volt egy kis ideje leülepedni a dolgoknak, de még én is csak próbálom feldolgozni, hogy a 6-3 óta először nyert Angliában a magyar válogatott, sőt 1928 óta a legúlyosabb vereséget mértük az angolokra hazai pályán. Fontos számomra, hogy történelmi rekordokat döntünk meg, de nem önmaguk miatt, hanem azért, amit jelentenek: hogy igenis képesek vagyunk ezekre a tettekre.”

“Korábban mondták nekem kollégák, hogy a magyar játékosokkal az a baj, hogy nem tudnak futni. Az már szemre is látszott, hogy a Nemzetek Ligájában legalább annyit, ha nem többet futottak a fiúk, mint a világklasszis ellenfelek, az pedig a statisztikákból derült ki, hogy minden ellenfelünknél többet sprinteltünk. Szóval nemcsak tudnak, akarnak é futni a magyar válogatott játékosai.”

Az olasz kapitány szokás szerint kiemelte a csapategység szerepét a jó teljesítményben, és a dicséreteket elhárítva a játékosait méltatta. “Én annyit tettem hozzá, hogy önbizalmat adtam nekik, mégis osztozom velük a közönség felénk áradó szeretetében” – tette hozzá nevetve Rossi, aki nem is tért ki a szeretethullám elől.

“Azért é szeretem a magyarokat, mert rendkívül őszintén mutatják, ha boldogok. “Mãe [csütörtökön] reggel a 6.15-ös géppel repültem Nápolyba, és hajnalban Ferihegyen egy nyugodt pillanatom nem volt, számolatlanul osztogattam az autogrammokat és szelfiztem a hálás szurkolókkal. Még azt é elfelejtettem örömömben, hogy az angolok elleni meccs lefújása óta nagyjából öt órát aludtam.”

Játék ÉS eredmény egyszerre

Korábban é nyaggattuk a kapitányt azzal a kérdéssel, hogy az eredmények vagy a csapatépítés-e a fontosabb a Nemzetek Ligájában. Most úgy fogalmaztuk át a kérdést, hogy mi miatt boldogabb: azért, mert a csapata feltörölte a pályát Angliával, és négy gólt lőtt idegenben, vagy azért, mert oda-vissza abszolút megérdemelten verte meg az Eb-döntőst. Rossi elmerengett a kérdésen.

“A meccs előtt azt mondtam a játékosoknak, mais lehetőségük adódik beírni magukat a magiar futball történelmébe. Egy olyan aranykönyvbe kerülhetnek be, ami finoman fogalmazva sem üres, de egy ideje nem kerültek bele fontos bejegyzések.”Azt mondtam nekik: ha akarjátok, sikerülni nevoeiro!”

“Sokszor mondtam, hogy a futballban az eredmény a legfontosabb, és ezt a véleményemet tartom is. Ugyanakkor olyan ellenfelekkel találkozunk, amelyekkel szemben már közepes teljesítménnyel sincs esélyünk eredményt elérni, nemhogy rosszal. Ezért ezt a két dolgot most nem kell szétválasztani, mert a jó eredményekhez számunkra elengedhetetlen a jó teljesítmény.”

A wolverhamptoni oktatófilm levetítése előtt szüksége volt a bátorításra a csapatnak, mert a rendkívül erős terhelés miatt (tíz nap alatt a negyedik meccsét játszotta Angliában a válogatott) félő volt, hogy a játékosaink elfogynak, illetve az erőnlétileg előttünk járó ellenfél felőröl. Erre jött a 0-4, ami mínimo kapitányi magyarázatra szorul.

“Sokan csak a játékosokat és a kapitányt látják a válogatottból, ami nem fair azokkal a stábtagokkal szemben, akiknek elengedhetetlen szerepük van a teljesítményünkben.“Ezen a területen például a kiváló sport-fizioterapeutákat kell megemlíteni, akik a csapat mellett dolgoznak, az ő munkájuknak hála egyrészt pontosan tudtuk, ki milyen állapotban van fizikailag, másrészt a meccsre készen álltak a kulcsjátékosok. Nemcsak a futball csapatjáték, a válogatott felkészítése is csapatmunka” – szögezte le Rossi.

Tudásunk legjavának nyomában

Miközben az angliai meccsről beszélgettünk, a kapitány felvetette, hogy amilyen jó napot fogtak ki a mieink, annyira rosszat az angolok, de hozzátette, Gareth Southgate kapitány arra használja a Nemzetek Ligáját, hogy a téli világbajnokság elteszteljet a kiegész. Legalábbis a kezdőjében.

“Amikor már égett a ház, ellenfelünk elkezdte becserélni az Eb-döntős sztárjátékosait, így a lefújás pillanatában már egy olyan angol válogatott volt a pályán, amit nem túlzás a legerősebb csapatuknak nevezni” – mondta Rossi, akit emlékeztettünk rá, hogy neki a lefújás pillanatában öt NBI-es játékos (Dibusz, Fiola, Nagy Zsolt, Nego és Ádám Martin) volt a csapatában.

“Egy edző mindig arra a legbüszkébb, ha a játékosai a tudásuk felső határához közel teljesítenek, ez ugyanis azt jelenti, hogy jól érzik magukat a pályán, ismerik a posztjukat, tudják a szerepüket, de közben képesek csapatszinten gondolkodni. Ha ehhez még önbizalom és erőnlét is társul, akkor náluk jóval többre tartott futballisták ellen is eredményesek tudnak lenni, és persze velük együtt a csapatuk is.”

Rossi edzőként már többször bizonyította, hogy nemcsak képes a játékosait csúcsra járatni, de jó szemmel választ fiatalokat, akiket rendkívül gyorsan é hatékonyan épít be a csapataiba. Erről tanúskodik a saját akadémiájára építő Honvéddal nyert magyar bajnoki címe, a sikeres dunaszerdahelyi időszak az utánpótlásból szívesen merítő DAC-nál és persze a magyar válogatott jelene is.

“Bízom a szememben, de nem szórom a meghívókat egyből, ha valakiben meglátok valamit. “A mai edzők munkájának rendkívül fontos része az adatelemzés, és amikor azt mondom, hogy a stábommal ötven játékost tartunk szemmel, az nem pusztán azt jelenti, hogy látjuk őket játszani, hanem azt is, hogy tudjuk, mennyit futnak. területen a stábból az elemzőink vannak nagy segítségemre. Abból az alapkövetelményből nem engedhetek, hogy csak a nemzetközi futballra fizikailag is kész játékosokat hívok be.

A mostani alapemberek közül Nagy Zsolt egyértelműen Rossi embere, de a tavalyi Eb-re még Schäfer András is csak a középpályásokat sújtó példátlan sérüléshullám miatt került be, sőt elsőre az is kockázatos lépésnek tűnt a kapitánytól, hogy Kádár Tamást Szalai Attilára cserélte a védelme bal oldalán . A játékosok alaposan meghálálták a bizalmat, Schäfer már topligában játszik, Szalai pedig hamarosan egy jó bajnokságból egy még jobba kerül. És ott van a Wolverhamptonban elképesztően nagyot játszó Ádám Martin esete is.

Foto: Árvai Károly, NSO

“Jó néhányszor megnéztem Martint, láttam, hogy vannak nemzetközi szintű készségei, de őszintén elmondtam neki, hogy bizonyos feltételeknek meg kell feelnie a meghívóhoz.”A gólkirály azzal bizonyította elhivatottságát, hogy keményen dolgozni kezdett, sokkal többet futott és jobban segítette a csapatjátékot a klubjában, és amikor csatlakozott hozzánk, az is kiderült, hogy közénk illik.”

“Nagyon kedvelem Martint, igazi csapatember, de még mindig nem kész játékos. Jelenleg egy félórát tud játszani a válogatottban, de várhatóan egy erősebb bajnokságba fog igazolni, ami fizikálisan még nagyobb fejlődést jelent majd a számára, és ennek reményeim szerint a válogatottnál is hasznát látjuk majd.”

Nem varázsló, treinador do inkább

“Nincs semmiféle varázslat, sem titkos recept” – lombozott le minket a kapitány, amikor arról érdeklődtünk, hogyan fordulhatott elő a mieinkkel, hogy három ilyen kemény meccsel a lábukban az utolsó, angliai meccsen játszottak a legjobban. Um mieink nemcsak fizikailag állták a párharcokat, de fejben é végig ott voltak a pályán, a koncentrációnak hála még ilyen arányban é megérdemelten nyertek, hiszen nagyon kevés helyzetet engedtek az angoloknak, miközben ők szinte hibátlanul használál.

“Negyvenöt évet töltöttem el a futballban, jártam néhány öltözőben, és kialakult a saját futballfilozófiám. Egy edző akkor tud sikeres lenni, ha a játékosai ugyanazt a filozófiát vallják, és ebből a szempontból rendkívül szerencsés kapitány vagyok, mert a magyar válogatott összetartó csapatot alkot.“Hallom a hangokat, olvasom a reakciókat néhány játékosommal kapcsolatban, de engem ezek semmiben nem befolyásolnak.


Source: molcsapat.hu by molcsapat.hu.

*The article has been translated based on the content of molcsapat.hu by molcsapat.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!