Sankcije Srbije ne bi bile prijateljski korak

Embaixador da Rússia: Sankcije Srbije ne bi bile prijateljski korak

Ruski embaixador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da se Moskva nada da Srbija neće promeniti stav o uvođenju sankcija Rusiji i da takvo opredeljenje Beograda ne bi smatrala prijateljskim korakom.

“Ta nada (da Srbija neće promeniti stav o sankcijama) je dosta čvrsta, na osnovu izjava na najvišem nivou, ali i analize uzroka i niza razloga zbog kojih se Srbija ne pridružuje sankcijama.”

Reč je o razlozima koji su veoma važni za razvoj Srbije, ai većina stanovništva ne misli da treba podržati sankcije protiv Rusije, rekao je Bocan-Harčenko za Radio-televiziju Vojvodine.

Em nije želeo da odgovori na pitanje kakve bi posledice po odnose dve zemlje imalo uvođenje sankcija Rusiji, rekavši jedino da “sankcije nisu prijateljski korak, posebno ne sankcije ovih dimenzija” i ukazavši da je izrazio nadu da do toga neće doći.

Bocan-Harčenko je naveo da “ne bi rekao da ima nekih promena u odnosima Srbije i Rusije” i ukazao da Moskva nije otkazala nijedan projekat od strateškog značaja sa Srbijom.

“Nema promena unazad ni loših naznaka, sa jedne strane, ali, sa druge strane, naravno da geopolitička situacija može da ima odjeka na odnos Rusije sa svakom zemljom, uključujući Srbiju. Najvažnije je da se Srbija istrajno, dostojanstveno, i uz poštovanje nacionalnih interesa, ne pridružuje sankcijama protiv Rusije.”

Taj stav je čvrst i dosledan, predsednik (Aleksandar) Vučić je to više puta potvrdio”, kazao je ruski embaixador.

Gasni pregovori u pripremi

Naveo je da su pregovori Beograda i Moskve o novom ugovoru o snabdevanju ruskim gasom “u pripremama” i dodao da će na njih uticati ukupni odnosi dve zemlje, ali i situacija na tržištu.

“Nema sumnje da će Rusija uzeti u obzir da je Srbija prijateljska zemlja, da imamo strateški odnos. Pregovori se nikad ne vode izvan celokupnih političkih odnosa dve zemlje, u obzir mora da se uzme činjenica da se Srbija nije pridružila sankcijama, ali i situacija na energetskom tržištu”kazao je ruski diplomata.

Neverovatni pritisci na Srbiju

Em je rekao da Rusija neke nedavne poteze Srbije “objašnjava pritiscima Zapada” na Beograd.

“EU vrši neverovatan pritisak na Srbiju, izvan prihvatljivih dimenzija. Teško nam je da prihvatimo da je moguće takvo ponašanje EU, ali i Vašingtona, taj pritisak na Srbiju i pretnje sankcijama, na zemlju koja je kandidat za članstvo u Uniji”kazao je.

Bocan-Harčenko je naveo da Rusija nije promenila stav prema nezavisnosti Kosova i dodao da je takve navode “nametnuo Zapad”.

Izvor: Beta

Foto: Beta


Source: BIZlife by bizlife.rs.

*The article has been translated based on the content of BIZlife by bizlife.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!