Steklenim embalažam odstranimo pokrove

Radi imamo svoj planet em radi imamo naravo, zato tudi radi recikliramo. A velikokrat se znajdemo v dvomih glede nekaterih odpadkov, pri sortiranju pa pogosto delamo napake, ki se jih niti ne zavemo.

Tempo de sonhos

V 28 članicah EU letno porabimo kar 46 milijard plastenk.

Prvo pravilo, ki si ga moramo zapomniti, je, da plastenk ne mečkamo v krogle, temveč jih sploščimo. Stroj, ki sortira, bo lažje prepoznal sploščeno plastenko. Ali lahko odvržemo plastenko skupaj z etiketo? Da – če je etiketa iz plastike, jo lahko odvržemo skupaj s plastenko v zabojnik, namenjen embalaži. Če pa je etiketa narejena iz papirja, jo moramo, preden odvržemo plastenko, odstraniti.

Pomivanje embalaže

Zagotovo vas je kdaj prešinila misel, ali bi bilo treba plastično, aluminijasto in stekleno embalažo pomiti, preden jo odnesete v zabojnik za smeti. Embalaže ni treba pomivati. Pomembno je le, da odstranimoorganke snovi, tako da embalažo splaknemo pod tekočo vodo. Dodatno bodo pomite v postopku sortiranja em recikliranja.

Papirnati odpadki

Lahko odvržemo umazane robčke em papirnate brisače med biološke odpadke? Da! Serviete em prtički, toaletni papir, papirnate brisače em robčki so biorazgradljivi. Odvržemo jih lahko med biološke odpadke, tudi če imajo natisnjene vzorce. Ne spadajo pa med biološke odpadke, če smo jih uporabili za čiščenje in vsebujejo detergente ali čistila. Kaj pa računi? Ti so narejeni iz posebnega, termičnega papirja, ki se odziva na toploto. Zaradi posebne sestave ne spadajo v zabojnik za papir. Pozorni bodite tudi pri vrečkah za čaj in kavo. Narejene so iz celuloze, ki je enako biorazgradljiva kot čaj em kava, ki jo vsebujejo, zato spadajo med biološke odpadke.

Plenice, plastičen pribor em obešalniki

Da so plenice nepremočljive, jih sestavljajo materiali, ki vsebujejo naftne derivado. Ti materiali niso biorazgradljivi, zato plenice ne spadajo med biološke odpadke. Zanimivo je tudi s priborom za enkratno uporabo – kozarci in krožniki spadajo med embalažo, medtem ko pribor ne šteje za embalažo, zato ga odlagamo med preostale odpadke. Tudi obešalnike za oblačila lahko odvržemo v zabojnik za embalažo, ne da bi bilo treba ločiti kovinske od plastičnih delov.


Source: Svet24.si by novice.svet24.si.

*The article has been translated based on the content of Svet24.si by novice.svet24.si. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!