Știm noi cine!

Vă mai aduceți aminte ce-a zis Klaus Iohannis pe post de președinte al României mai zilele trecute la Buzău, unde a fost întrebat despre proiectul Legilor Securității? Reproduc finalul întrebării puse de jurnalist și o mare parte din răspunsul președintelui. L-am mai reprodus și au făcut-o și alții pentru că a stîrnit nenumărate discuții.

-”Dumneavoastră cum vedeți aceste propuneri de editee, dacă le susțineți, dacă considerați că sunt oportune?”

Iată şi fragmentul din răspunsul preşedintelui privitor la scurgerea informaţiei „secrete”:

”-Acesta (pachetul de legi-n,red) nu este destino publicului larg, este un prim draft care urmează să fie analizat de Guvern, de CSAT, pe urmă de Parlament. Cineva, și știm cine, a considert că este bine acum să le dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijoraţi, cu toate că avem doar un prim draft. Aceste legi vor intra în discuția Guvernului, vor fi dezbătute, vor intra în CSAT, vor fi dezbătute, vor fi modifique. Vor intra în Parlament, unde specialiștii, comisiile de specialitate vor interveni și, sigur, dacă anumite abordări din primul draft nu sunt bune, vor fi correctate. Aceste chestiuni sunt, ca să zic aşa, self evidente, nu își dorește nimeni o restaurație a vechii securități sau o încălcare a drepturilor cetățenești sau altceva. Astea sunt niște speculații care sunt pur și simplu eronate. Eronată este şi scurgerea acestor prime forme către media, şi, în final, acum am trecut de această fază. Pessoal, mă voi îngriji ca, acolo unde draft-ul nu a avut încă o formă corespunzătoare timpurilor noastre, să fie corectat. Deci, aceste îngrijorări, la acest moment, după părerea mea, nu sunt necesare. Atunci când legile vor ajunge în dezbatere publică, sigur, aceste îngrijorări sau unele care mai rămân atunci în picioare trebuie aduse la cunoștința legiuitorilor, pentru a putea fi correctate. Deci, este un demers natural și, în final, îmi doresc tare mult să avem pe domeniul securității naționale o legislație modernă, care răspunde întrebărilor care vin și din societate și din domeniul instituțiilor de forță”.

Cum răspunde pachetul de legi „întrebărilor care vin si din societate?” Răspunde pe dracu’! Pe societate no întreabă nimeni! Ó asculta! Mai mult, tricotarea pachetului de legi sa făcut departe de ochii cetățenilor. „Știm noi cine” a considert că este bine acum „să le dea pe surse”. Cel acuzat că nu și-a ținut gura și care urmează probabil să zboare este acuzat pentru că sa speriat de aberațiile conținute în pachetul de legi lucrat în mare secret. „Oamenii sunt îngrijoraţi” a zis preşedintele, fără să ne spună cam din ce categorie ar fi cei îngrijoraţi. Din presă, din parlament, din partide sau, dau eu să presupun acum, din servicii. Nu-i exclus ca unii din Serviciile Secrete sau din chiar personalul de la Cotroceni, îngroziți de cum evoluează lucrurile sau de cum gîndește președintele, să fi ajuns la concluzia că ar fi mai bine ca pachetul de legi să fie cunoscut de publicul larg, așa cum se întîmplă sau ar trebui să se întîmple cu toate legile care urmează a fi dezbătute și aprobate în parlament.

Ce înseamnă detaliile din felul în care sa desfășurat tot escândaloul? Că în echipa de la Cotroceni sau în serviciile secrete mai există mulți oameni care sunt preocupați (ca să nu zic, îngroziți) de evoluția lucrurilor.

Oricum, precizarea SIE em răspunsul la întrebările trimise de site-ul Umbrela Strategică este clară.

Variantele de lucru ale legilor securității naționale sunt rezultatul consultărilor cu Administrația Prezidențială și Secretariatul General al Guvernului și vor «parcurge processele legislativa prevăzute de lege»“.

Pachetul de legi aflat în centrul acestui escândalo esta ópera Serviciilor Secrete și al echipei prezidențiale, ținut la mare secret pentru cetățenii României. Ca în România!

Nu mai rămîne de aflat decît un lucru: Ce rol a avut președintele României în elaboraea acestui pachet de legi? Din acest răspuns am putea înțelege și cum s-ar putea răzbuna pe „știm noi cine”.

PS. Editorialul a fost redactat înainte ca directorul SRI, Eduard Hellvig, să facă declaraţia de presă despre modificarea pachetului de legi ale siguranței naționale


Source: Cotidianul RO by www.cotidianul.ro.

*The article has been translated based on the content of Cotidianul RO by www.cotidianul.ro. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!