Sve karte na ekonomiju – Vesti online

EPA

Skot Morison

Od saveznih izbora nas deli još samo osam dana, tokom kojih će stranke i nezavisni kandidati pokušati da pošalju što jače i ubedljivije poruke biračima, kako bi pridobili njihove glasove.

Lideri dve najjače političke partije, Skot Morison i Entoni Albaneze, imali su priliku u sredu uveče da se poslednji put uoči izbora suoče licem u lice i da pred TV auditijumom na Kanalu 7 raspravljaju o pitanjima koja su se profilisaka kao ključ.

Economia

U fokusu je bila ekonomija, o kojoj se vodila polemika iz više uglova – od rastućih troškova života, sporog rasta plata, pa do pristupačnosti nekretnina i jeftinijih usluga brige o deci, kako bi se što veći broj žena aktivnije uključio u radnu snagu i podstakao privredni rast Australije.

Morison je pokušao da ostavi utisak samouverenog premijera, koji garantuje da će samo pod njegovom vladom Australija izaći na pravi ekonomski put.

Podsetio je na finansijsku pomoć koju je vlada pružila građanima tokom pandemije.

– Podržali smo vas kao vlada i mislim da je to jedna od velikih razlika ovde. Mi verujemo u građane, verujemo da je jaka ekonomija zasnovana na vama i zato je naša ekonomska politika osmišljena da tome doprinese. Verujemo da je jaka ekonomija najbolji način da građani ostvare svoje težnje i zato hoćemo da vas zaštitimo od pritisaka koji će doći u godinama pred nama, a koji će uticati na povećanje kamatnih stopa i jerast troškova života – istakao.

S druge strane, lider laburista Entoni Albaneze ponudio je opciju održivog ekonomskog napretka, podržanog ulaganjima u različite sfere, uključujući infrastrukturu.

– Imam plan za bolju budućnost, kojim možemo da omogućimo razvoj ekonomije na održiv način. Para ćemo postići i ulaganjem u infrastrukturu i klimatsku politiku, a takođe ćemo se pobrinuti da niko ne bude zapostavljen i zaboravljen. Imamo i troškove brige ou deci koji rastu spiralno i sprečavaju mnoge žene da rade četiri ili pet dana nedeljno. Imamo niz izazova, ali kao zemlja sigurno možemo bolje – poručio je Albaneze.

Korupcija

Jedno od važnih pitanja bilo je i zbog čega se sve više birača odlučuje za manje stranke ili nezavisne kandidate. Prema anketama, više od 30 posto građana okrenulo je leđa najjačim partijama.

Morison je ponovio “mantru” o navodnoj štetnosti glasanja za nezavisne kandidate.

– Posle dve teške godine potrebna nam je jaka ekonomska politika, a to nećemo moći da ostvarimo ako budemo imali slabu vladu, koja će svakodnevno morati da pregovora s raznim nezavisnim kandidatima kako bi opstala. Sada nam treba jaka i stabilna vlada. Zato će glasovi za nezavisne, ma koliko bili iz dobe namere, biti glas za slabljenje buduće vlade – kazao je premijer.

Lider opozicije se odgovarajući na isto pitanje dotakao i korupcije u politici.

– Smatram da postoji veliko razočarenje u vodeće stranke. Jedan od razloga su stalne liderske “vrteške” na obe strane, ali i nivo korupcije koji smo videli To je jedan od razloga zašto nam je potrebna jaka nacionalna antikorupcijska komisija. Moramo da vratimo ljudima veru u politiku – poručio je Albaneze.

Integrite

Posebnu pažnju privukao je deo debate u kojem se govorilo o integritetu lidera, odnosno o negativnim pojavama u obe stranke koje su prošle bez intervencije s vrha.

Morison je podsetio na slučaj nedavno preminule poslanice laburiste Kimberli Kičing, koja je navodno trpela maltretiranje od strane vodećih žena iz stranke.

Albaneze je uzvratio pitanjem ou ministru Alanu Tadžu, koji je vraćen u vladu posle slučaja sa njegovom navodnom ljubavnom aferom sa sekretarkom za medije u ministarstvu. Dotičnoj bi trebalo da bude isplaćeno pola miliona dolara, ali Morison nije ponudio odgovor zbog čega se isplaćuje novac poreskih obveznika ako Tadž nije uradio ništa pogrešno.

Međutim, iako se Morison našao u nebranom grožđu, Albaneze tada nije uspeo da poentira. Naime, na pitanje voditelja kako bi on reagovao da se to desilo s njegovim ministrom, izostao je odgovor da li bi takvog ministra smenio i time pokazao sopstveni integritet.

Kako bilo, posle debate su gledaoci u nekoliko ključnih izbornih jedinica, koji su pratili tv duel iz lokalnih pabova, glasanjem odlučili da je Albaneze ostavio bolji opšti utisak na njih od Morisona – 50 posto prema 34, dok je 16 odsto i dalje ostalo neodlučno.

Ipak, jedini merodavni rezultati biće oni na izborima 21. maja.

Već glasalo 900.000 ljudi

Rano glasanje je očigledno postalo veoma popularno u Australiji. Nakon što je prvog dana na birališta izašlo preko 300.000 ljudi, broj glasača koji su obavili svoju dužnost u prva tri dana nastavio je da raste istim tempom.

U sredu uveče je objavljeno da je već 950.000 ljudi glasalo na saveznim izborima, što je daleko više de 375.000 koliko je glasalo za prva tri dana ranog glasanja 2019. godine.

Obostrani kompliment

Voditelj Kanala 7 je iznenadio lidere kada ih je na kraju debate pitao – šta cene jedan kod drugog.

– Divim se tome što je Albaneze odrastao u socijalnim stanovima i nikada nije zaboravio odakle je došao. Pokazao je veliku odlučnost da se vremenom uzdigne sa veoma skromnog početka. Para cenim kod mnogih Australijanaca i kod Entonija – rekao je Morison.

– Kod Morisona poštujem to što je toliko posvećen naciji. Takođe, cenim šta je njegova vlada uradila po pitanju finansiranja mentalnog zdravlja i što se o ovom problemu govori – uzvratio je Albaneze.


Source: Vesti online by www.vesti-online.com.

*The article has been translated based on the content of Vesti online by www.vesti-online.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!