Sve što treba da znate o rasađivanju paprika na otvorenom polju

Paprika je jedna od omiljenih i izuzetno zdravih povrtarskih kultura. Ono što joj najviše daje vrednost su visoki sadržaji vitamina C, šećera, belančevina, mineralnih soli i drugo. Koristi se cele godine, u svežem i prerađenom obliku, kao konzervirana, smrznuta ili na stotinu drugih načina pripremljena.

Paprika se odlikuje velikom raznovrsnošću oblika, veličina i kvaliteta plodova. U svetu, ai na našim područjima je u opticaju izuzetno veliki broj sorti paprika, različitih osobina i kvaliteta.

U pitanju je jednogodišnja kultura. Koren ovog povrća je prilično slabe usisne moći. Dužina korena zavisi od sort, ali je uglavnom 50-70cm. Nadzemni deo je drvenast u donjem deluvisine de 50 a 200 cm. Cvet páprica može biti pojedinačan ili u grupiuglavnom je bele boje.

Na temperaturi ispod 15 i iznad 36 stepeni paprika stopira svoj rast i razvoj.

Páprica Traži dosta toplote za svoj neometan razvoj. Seme agradável na temperatura iznad 13 stepeni celzijusa, a temperatura ideal za razvoj i rast paprik je de 22 a 25 stepeni. Temperatura u minusu, ali čak i oko nule dovode do uginuća paprika.

Jako je važno pravilno odrediti vreme sadnje – sadnja pre vremena bi oštetila biljke, a kad se više zakasni sa sadnjom, dolazi do opasnosti da crvena paprika koja se bere u fiziološkoj zrelosti neće uspeti da sazri. Ali i ako u vreme rasađivanja budu izuzetno visoke temperatura, može da dođe do problema zbog nedostatka vode ili sušenja mladih biljaka.

Žuta páprica

Páprica je veliki potrošač vode i nedostatak vode je uvek limitirajući faktor za proizvodnju. Zbog slabe usisne moći korena traži češće navodnjavanje u količini de 30-40 l/m kvadratnom u jednom turnusu polivanja.

Najkritičniji je nedostatak vode u vreme ukorenjavanja iu fazi cvetanja. Páprica najbolje rezultate daje na dubokim rastresitim i zemljištima bogatim humusomkiselosti od 6 faz 6,8.

Sa kojim kulturama treba kombinovati paprika?

Papriku je najbolje saditi na parcelama na kojima je pre nje proizvedena neka kultura iz porodice mahunarki, grašak ili pasulj, recimo. Zbog mogućnosti prenošenja bolesti ne treba paprik uzgajati posle paradajza i krompira. Posle paprik mogu se saditi kupusnjače i korenaste kulture. Ako se paprika sadi u monokulturi, uvek na istoj parceli, dobijaju se znatno niži prinosi.

Páprica Crvena

Koliko hraniva je potrebno za paprika?

Za papriku je potrebno pojačano đubrenje zemljišta i pre sadnje zato što ona iznosi velike količine azota, fosfora i kalijuma. Najbolje je osnovno đubrenje obaviti u jesenje-zimskoj brazdigde je pre oranja razbacano stajsko đubrivo od 40-50 tona po jednom hektaru i NPK najbolje 6:18:36 ili 7:14:26 de 200 a 300 kg po hektaru. Dopunsko đubrivo je NPK 15:15:15 ili 20:10:10 u količini de 150-200 kg po hektaru.

Páprica Prerada

Za dobijanje visokih prinosa neophodna je prihrana svakim elementom pojedinačno, ali se preporučuje pre toga obaviti analizu zemljišta. Dešava se da ako u zemljištu ima više kalijuma onda biljke ne mogu da usvoje kalcijum. Nedostatak kalcijuma ili nemogućnost da se iskoristi izaziva simptome truleži vrhova plodova. Prihranu je moguće izvršiti i preko listaali tu postoji opasnost da se list i cvet spale, a to takođe znatno poskupljuje proizvodnju.

Evo zašto je paprika ljuta

Páprica Sadnja

Rasađivanje paprika na otvorenom počinje kada je zemljište dovoljno toplo eu kada ne postoji opasnost od kasnih prolećnih mrazeva. Mesec dana pre rasađivanja treba zemljište kultivirati, usitniti e poravnati i onda razvući cevi za navodnjavanje, ako se navodnjava sistemom kap po kap, što je uglavnom slučaj kod nas. Tek tad se zateže malé folija. Treba voditi računa da folija bude potpuno zategnuta.

Zelena páprica

Zalivanje je najsigurnije obaviti u kasnim večernjim satima i noću. Paprika se u polju rasađuje u redove sa razmakom po 70 cm između redova e 30 cm u redu. Pre rasađivanja je neophodno obaviti Kaljenje Rasada, 10-15 dana pre sadnje na otvorenom, poznatom metodom. Smanjuje se zalivanje i pojačava provetravanje i otkrivanje rasada.

Napolju se sadi rasad estrela 50-65 dana. Sadnja se obavlja na dubini de 5-6 cm, um preporučljiv je sklop de 80.000 a 100.000 biljaka po hektaru. U ređem sklopu se dobijaju razvijenije biljke koje daju više plodova po biljci, ali je ukupan prinos plodova manji, pa su i prihodi manji.

Način nege páprica

páprica negra zavisi od načina gajenja. Ako se gaji em folijom, onda naravno ne treba kultivirati zemljište. Ako se proizvodi bez folije, onda je neophodno obaviti 2-3 kultiviranja i to posle navodnjavanja. U gajenju na otvorenom se prihranjuje 2-3 putaprvi colocar 10 dana posle presađivanja, drugi colocar pre stvaranja prvih plodova i treći colocar mesec dana nakon prvog prihranjivanja.

Rasad je neophodno pikirati 20-25 dana nakon setve, kad se na biljkama razviju dva stalna listića. Pikiranje rasada je u direktnoj vezi sa temperaturom i osvetljenjem. Nakon pikiranja je neophodno zaseniti mlade biljke.

Stavlja se zelena mreža, krečena plastika ili staklo da bi se sprečilo nepoželjno isparavanje vode iz biljaka, i primenjuje se samo u onim danima kada je izrazito sunčano jer u suprotnom može doći do izduživanja biljaka.

Mlada páprica - © Foto: Agromedia

Berba

U prvo vreme plodovi se beru svakih 5-6 danauma u vreme glavne berbe svaka 2-3 dana. Kad se obere páprica, treba u što kraćem vremenu da se sortira i pripremi za tržište. Pakuje se u dubokim otvorenim letvaricama, kartonskim kutijama ili u mrežastim plastičnim vrećicama.

Páprica je lako kvarljiva roba. U običnim skladištima se vrlo brzo kvari i to se prvo primeti po izuzetno neprijatnom mirisu koji širi oko sebe. Pri čuvanju u hladnjačama u ambalaži koja je štiti i omogućava provetravanje na temperaturi od 2-4 stepena može se uskladištiti 4-6 nedelja.

Izvor:
Prof. Dr. N. Parađiković, Osnove proizvodnje povrća, Koprivnica 2011.
Páprica Proizvodnja, Petar Maksimović
Prof. Dr. Đuro Gvozdenović, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
Lične beleške i zapažanja


Source: AGROmedia by www.agromedia.rs.

*The article has been translated based on the content of AGROmedia by www.agromedia.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!