Szabvánnyá válnak a bűnözőknél a deepfake-anyagok

Az Europol az ilyen tartalmak elterjedésére figyelmeztetett, de szerencsére ezek még viszonylag könnyen szűrhetők.

Az úgynevezett deepfake-anyagok számítógéppel generált álló- és mozgóképek, amelyeket meglévő fotókból és videókból készítenek. Csupán 500 képre vagy 10 másodperc vídeos de szükség ahhoz, hogy létre lehessen hozni egy teljesen valósághű hamis tartalmat. Ilyen felvételek gyakorlatilag bárkiről készíthetők, aki valaha feltöltött magáról legalább egy képet a közösségi oldalakra. Ben Dickson újságíró nemrég írt egy olyan esetről, amelyben a csalók a mesterséges intelligencia által generált hamis arcokat használtak fel az áldozataik megtévesztésére.

Az Europol Innovációs Laboratóriuma most hozta nyilvánosságra a Enfrentando a realidade? – Aplicação da lei e o desafio dos deepfakes című anyagát, amelyben azt taglalta, hogy az a veszély fenyeget, hogy a deepfake-tartalmak a bűnözők szabvány eszközévé válnak. Különösen a szervezett bűnözés használja egyre inkább a számítógépekkel general manipulációkat. Éppen ezért nagyon valószínű, hogy a következő években egyre hangsúlyosabb szerepet fognak kapni ezek a felvételek az egyszerűbb bűncselekmények elkövetésében.

Az ilyen anyagok szintén növekvő mennyiségben és arányban jelenhetnek meg a dezinformációs kampányokban, amelyek célja a közvélemény befolyásolása vagy torzítása. Akár olyan eseményeket é ábrázolhatnak a sajtóorgánumokban, amelyek meg sem történtek vagy nem úgy történtek meg. Jó példa erre a mostani orosz-ukrán háborúban mind a két fél által alkalmazott dezinformációs tevékenység. A tanulmány szerzői kiemelték, hogy a technika alkalmazása a súlyosabb bűncselekmények esetében é egyre nagyobb teret kaphat. Ide tartoznak például az olyan adathalász kampányok, amikor az elkövetők cégvezetőknek és -elnököknek vagy más, magas beosztású menedzsernek adják ki magukat, hogy így jussanak pénzhez vagy fontos információkhoz.


A két szélső arcból jött létre a középső arc, amit például egy hamis perfil létrehozására lehet használni

Szerencse a bajban, hogy ezek a tartalmak a jelenlegi fejlettségi szintjükön még valós időben szűrhetők, árulkodó jel lehet például a pislogás vagy annak a hiánya. Wang Weimin, um Bytedance munkatársa az általa fejlesztett rendszerrel megnyerte a Szingapúri Állami Egyetem által vezetett AI Singapore programot, amelyben 470 csapat mutatta ser um mesterséges intelligencián alapuló megoldásait a deepfake-videok azonosítására. Wang Weimin kiemelte, hogy függetlenül attól, hogy a deepfake-anyagokról ki, mit gondol, egy feltörekvő technológiáról van szó, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ő mindenképpen hozzá akar járulni a mesterséges intelligencián alapuló megoldásaival a probléma orvoslásához.

Um szakember egyedül versenyzett és az általa megalkotott mesterséges intelligencia modell a 98,5 százalékos felismeri pontosságával kiemelkedett a mezőnyből. A pena 100 000 dólares szingapúri volt é emellet 300 000 dólares szingapúri kapott a találmányából terméket készítő startup létrehozására. A szakértő elmondta, hogy ha a munkaadóját érdekli a fejlesztés, akkor azt integrálja a BytePlus platformba, hogy a felhasználók számára elérhető legyen szolgáltatásként.

A maioria dos estudos de Peter Gronquist svájci szoftverfejlesztő é de Ren Yufan kínai PhD-hallgató alkotta csapat szerezte meg, mig a harmadikat egy négy kínai hallgatóból álló csoport. Az általuk kifejlesztett rendszerek felismerési pontossága is meghaladta a 98 százalékot. Tan Kiat How szingapúri távközlési miniszter kijelentette, hogy a műszaki problémák orvoslásakor nem lehet csupán a technikai megoldásokra hagyatkozni, egyéb intézkedések széles körére van szükség. A dezinformáció elleni harcban pedig az egyik kulcsfontosságú tényezőt a megbízható regionális sajtóorgánumok jelentik.


Source: SG.hu Hírmagazin by sg.hu.

*The article has been translated based on the content of SG.hu Hírmagazin by sg.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!