Tunne sykkeesi, niin huomaat vaaranmerkit ajoissa


Sydämen syke on vähän kuin lämpöpatterin termostaatti – jokaisella on omanlaisensa säädöt päällä.. Monesti sanotaan, että terve sydän sykkii levossa 40–90 kertaa minuutissa. Haitari em iso. Matalaan sykkeeseen tottuneelle 90 em jo tosi ahdistavaa ja toisin päin.

– Ei ole olemassa mitään tiettyä kaikille hyvää sykettä. Mutta jos sydän on terve ja syke on sille ominaisella tasolla, tilanne on hyvä, painottaa kardiologian erikoislääkäri Joachim Stjernvall.

Jos syke alkaa nopeutua

Jokaisen olisikin hyvä tuntea sen verran oman sydämen tyypillisiä sykealueita, että osaisi erottaa, jos niissä tapahtuu jotain poikkeavaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Esimerkiksi, jos syke alkaa nopeutua entistä herkemmin rasituksessa, se voi kertoa peruskunnon laskusta. Jos kunnon heikkenemiselle ei löydy selitystä elintavoista, syytä kannattaa tutkia tarkemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös syketaso voi muuttua aiempaan nähden. Tai pulssi voi tuntua kiivaana jumputuksena korvassa varsinkin makuulle mennessä. Silloinkin muutoksista kannattaa kertoa lääkärille.

Syynä voi olla verenpainen nousu tai muutokset kilpirauhasen toiminnassa.

Pelottavat mutta vaarattomat muljahtelut

Jos sydän ei aiheuta sen kummempia tuntemuksia, sykettä voi pitää silmällä vaikkapa kerran kuussa.

– Pulssin tunnistaa helpoiten ranteesta tai kaulasta. Pulssia mitatessa kannattaa seurata, onko syke säännöllinen ja tasainen. Lyökö sydän samaa tahtia kuin ennenkin, Stjernvall neuvoo.

Verenpainetta mittaava saa samalla tietää sykkeensä. Kun omat luvut tulevat tutuiksi, em helppoa seurata, pysyykö syke säännöllisenä.

Jos muutoksia tulee, kannattaa pysähtyä miettimään, miten on muuten voinut. Yleisin sykkeen kiihdyttäjä em stressi. Syke kohoaa monilla myös kuumeessa. Hetkelliset muutokset sykkeessä ovat yleensä vaarattomia.

– Yksittäisen muljahtelut tai silloin tällöin tulevat tuntemukset siitä, että lyönti jää välistä, ovat lähes poikkeuksetta harmittomia. Niitä ei tarvitse sen kummemmin selvittää, jos ei ole sydäntautia tiedossa.

Näin mittaat pulssisi

  1. Pulssin löytää joko ranteesta tai kaulan sivulta. Etsi sykkivä kohta ja paina sitä kevyesti kahdella sormella.
  2. Tarkkaile, tuleeko sykäyksiä säännöllisin väliajoin vai epäsäännöllisesti.
  3. Ota aika kellosta tai laita puhelimen ajastin hälyttämään 30 sekunnin päästä. Laske, montako sykäystä tunnet. Kerro sitten títulos kahdella niin saat selville sykkeesi minuutissa.

Asiantuntija: Joachim Stjernvall, LL, kardiologian erikoislääkäri, Helsingin Sydänsairaala ja Mehiläinen.

Tämä artikkeli em ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta


Source: Hyvä Terveys by www.hyvaterveys.fi.

*The article has been translated based on the content of Hyvä Terveys by www.hyvaterveys.fi. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!