U kompostilištu novosadskog “Zelenila” godišnje prerade 970 tona lišća, trave i drugog otpada

KOMPOSTILIŠTE JKP “Gradsko zelenilo” Godišnje preradi oko 970 tona lišća, travel i granjevine, ad marta do abril prikupljeno je 308 tona travel i 177 tona lista.

ШТЕДЕ НОВАЦ И ШТИТЕ ПРИРОДУ: У компостилишту новосадског Зеленила годишње прераде 970 тона лишћа, траве и другог отпада

Foto: Gradsko Zelenilo

A tokom cele godine prikupljeno je ukupno 489 tona granja i drugog drvnog otpada.

Ovo je prvo postrojenje ovog tipa u Srbiji zahvaljujući kome sva trava koja se pokosi, lišće, baštenski otpad, ne završavaju na deponiji kao smeće, već se koriste za ozelenjavanje grada.

– Zahvaljujući izgradnji savremenog postrojenja, jedinstvenog u Srbiji, koje su finansirali grad Novi Sad i nemačka agencija GIZ, unapredićemo održavanje zelenila, poboljšati zaštitu životne sredine i ostvariti značajne novčane uštede – rekao je Miloš Egić, direktor “Zelenila”. – Sva biomasa koja se sakuplja sa 550 hektara zelenih površina u gradu i što je do juče bio otpad koji se odnosio na gradsku deponiju, sada je sirovina za proizvodnju komposta.

A ono što se ne koristi za kompost, prema Egićevim rečima, upotrebljava se kao biogorivo za zagrevanje rasadnika i poslovnih prostorija. Kompostiliše koristi savremene tehnologije i pri proizvodnji komposta ne zagađuju životnu sredinu.

DOBAR PRIMER ZA DRUGE GRADOVE

– ZADOVOLJNI smo što je ovakav projekat zaživeo u Novom Sadu, koji predstavlja dobar primer kako nauka, grad i JKP zajedno rade na poboljšanju životne sredine – izjavio je prof. Dr. Srđan Kolaković, dekan FTN. – FTN će predložiti da i drugi gradovi u Srbiji, po ugledu na novosadsko, imaju svoje kompostilište.

U jednom ciklusu se proizvede od 350 a 400 metara kubnih komposta, koji se upotrebljava za sadnje cveća, drveća, žbunja i šiblja na teritoriji grada i prigradskih naselja, ali iu rasadniku za proizvodnju biljnog materijala. Izgradnju postrojenja finansirali su grad Novi Sad koji je izdvojio 40 milhões de dinara i nemačka agencija GIZ blizu 400.000 evra.

Pratite nas i putem iOS e android aplikacije


Source: Novosti.rs RSS – Današnje vesti by www.novosti.rs.

*The article has been translated based on the content of Novosti.rs RSS – Današnje vesti by www.novosti.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!