Ucrainenii anunță un “apogeu înfricoşător” al luptei din Donbas

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că atacurile masive aeriene și de artilerie ale Moscovei au ca scop distrugerea întregii regiuni Donbas și a îndemnat aliații Ucrainei să accelereze trimiterea de arme grele, relatază Reuters.

Lupta pentru orașele Sievierodonetsk și Lysychansk din regiunea ucraineană Luhansk „intră într-un fel de apogeu înfricoșător”, uma declaração Oleksiy Arestovych, consilier al lui Zelenskiy. Rusia încearcă să captureze atât Luhansk, cât și Donețk, care alcătuiesc regiunea Donbas – centrul industrial al națiunii.

Pe frontul diplomático, liderii europeni vor stabili joi, în cadrul unui Summit care va avea loc la Bruxelles, ca Ucraina să pornească în mod oficial pe drumul către aderarea la UE. Deși în principal simbolică, această mișcare va contribui la ridicarea moralului după patru luni de conflito sângeros care a ucis mii de oameni, a strămutat milioane de oameni și a distrus orașe.

“Trebuie să ne eliberăm țara și să obținem victoria, dar mai repede, mult mai repede”, uma declaração Zelenski într-un discurs video publicat joi dimineață, reiterând cererile ucrainenilor pentru arme mai mari și mai rapide.

„Au avut loc lovituri masive de aer și artilharia în Donbas. Obiectivul ocupantului aici este neschimbat, ei vor să distrugă pas cu pas întregul Donbas”, a spus el.

„Acesta este motivul pentru care subliniem din nou și din nou accelerarea livrărilor de armament către Ucraina. Este nevoie rapid de paritate pe câmpul de luptă pentru a opri această armată diabolică și pentru ao împinge dincolo de granițele Ucrainei”.

Sute de civili sunt blocați într-o uzină chimică din Sievierodonetsk, iar Ucraina și Rusia își disputa controlul orașului.

Moscova spune că forțele ucrainene din Sievierodonetsk, scena celor mai grele lupte recente, sunt încercuite și prinse în capcană. Săptămâna trecută le-a ordonat să se predea sau să moară.

Dar guvernatorul regional em Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat miercuri la televiziunea ucraineană că „luptele continuă” și că „forțele ruse nu dețin controlul total”.

Em Lysychansk, agência de știri Tass a citat separatii susținuți de Rusia spunând că ucrainenii din oraș sunt acum înconjurați și izolați de provizii după ce un drum care leagă orașul de localitatea Sieviersk a fost luat.

Reuters nu a putut confirm imediat rapportul.

Zelenskiy a declarat că a vorbit miercuri cu 11 lideri UE despre candidatura Ucrainei și că va da mai multe telefoane joi. El a declarat anterior că este convins că toate cele 27 de țări UE vor susține statutul de candidat al Ucrainei.

„O merităm”, a declarat Zelenskiy în fața mulțimii din Amsterdam prin intermediul unei legături video.

Diplomații spun că Ucraina va avea nevoie de un deceniu sau mai mult pentru a îndeplini criteriile de aderare la UE. Dar liderii UE girado că blocul trebuie em face un gest care să recunoască sacrificul Ucrainei.

Războiul din Ucraina avut un impact masiv asupra economiei globale și a securității europene, determinând creșterea prețurilor la gaze, petrol și alimente, împingând UE să își reducă dependența mare de energia rusească și determinând Finlanda și Suedia să.

UE va reveni temporar la cărbune pentru a face față fluxurilor tot mai reduse de gaz rusesc, fără a deraia obiectivele climatice pe termen lung, a declarat miercuri un oficial UE, în timp ce o piață restrânsă a gazului și prețurile în creștere au declanșat o cursă pentru combustibili alternativi.

Liderii Grupului celor șapte și ai NATO vor în să crească presiunea asupra Rusiei în legătură cu războiul din Ucrainaîn cadrulnilor de săptămâna viitoare, au declarat iti administrației americane.


Source: Cotidianul RO by www.cotidianul.ro.

*The article has been translated based on the content of Cotidianul RO by www.cotidianul.ro. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!