Újabb őrizetbe vételek az őrző-védő céghálót működtető bűnszervezet ügyében

A főügyészség irányításával a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád-Csanád Megyei Vizsgálati Osztályának nyomozói és a Készenléti Rendőrség Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársai összehangolt akció keretében újabb 2 férfit állítottak elő és vettek őrizetbe költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt.

Foto: pixabay.com

A gyanú szerint az országos kiterjedtségű, őrző-védő cégek irányításában érintett egyik férfi azért, hogy a munkavállalói után ne kelljen a közterheket, valamint a vagyonvédelem, mint általuk nyújtott szolgáltatás után ÁFA-t fizetni, igénybe vette egy bűnszervezet segítségét – írják az ügyészség honlapján .

A bűnszervezet szolgáltatásának lényege szerint a megrendelő munkavállalóit fiktíven más társaságokhoz jelentették be, többlépcsős céghálót létrehozva, melynek legalsó szintjén a foglalkoztatással járó közterheket és a szolgáltatás nyújtása után fizetendő ÁFA-t bár részben bevallották, de azt senki nem fizette meg. A bűnszervezet a bűncselekmény leplezésére a cégeket 2-3 havonta cserélgette és jutalékért fiktív számlákat is kiállított.

A főügyészség által irányított nyomozásban korábban már három összehangolt akcióban a bűnszervezet 14 tagja került letartóztatásba, így annak irányítói, az alattuk végrehajtói szinten levők, a cégeket biztosító ügyvéd és más érintettek, míg több gyanúsított szabadlábon védekezik.

A hétfői akcióban egy, a bűnszervezet szolgáltatásait igénybe vevő, vagyonvédelemmel foglalkozó cég irányítóját, valamint a számla láncolatban közvetlen a befogadó cégek alatt őet vettékámlázó cég vezetőjét. Az összehangolt nyomozati cselekmények célja a Vagyon-visszaszerzési Hivatal bevonásával a bűncselekményből származó vagyon elvonása é volt. Az újabb gyanúsítottak több, mint 500 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek a 2018. és 2022. közötti időszakban. A nyomozás eddig már több, hortelã 3 miliárd forintot meghaladó károkozást tárt fel.

A bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban a főügyészség a gyanúsítottak letartóztatásának egy hónapra történő elrendelését a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés és az eljárás meghiúsításának veszélye miatt indítványozta.

Az ügyészi indítvány tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája a mai napon tartott üléseken fog dönteni.

Acesse: pixabay.com


Source: Propeller – Saját anyagok by propeller.hu.

*The article has been translated based on the content of Propeller – Saját anyagok by propeller.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!