Um gôndola megbetegíthet?

Amikor valamilyen pszichés eredetű problémánk valamilyen testi tünetben, betegségben jut kifejezésre…

A pszichoszomatikus tünet egyfajta kommunikáció olyan körülmények és szabályok között, ahol a tünet megjelenik és állandósul. A tünet tehát „beszél”: kifejez egyfajta szimbolikus értelmet. Azt mondhatjuk, hogy a beteg teste a szó szoros értelemben „kommunikál”.

Test-lélek-társadalom

A pszichoszomatikus betegségek elnevezés a test (görögül szóma) és a lélek (psziché) kölcsönhatásának zavarára utal. A pszichoszomatikus betegségek mechanizmusa – azaz a test és a lélek megváltozott kölcsönhatásának mechanizmusa – máig sem teljesen feltárt. A pszichoszomatikus tünetek keletkezése a legtöbb esetben megoldatlan lelki vagy szociális problémák jelenlétére utal, amelyek szomatizáció (testi tünetbe vetül ki a pszichés eredetű probléma) útján adnak jelzést. A “pszichoszomatikus orvoslás” a testi, lelki, társadalmi kölcsönhatásokat é vizsgálja az emberi betegség keletkezésében, lefolyásában és kezelésében.

Ha a test súlyos betegségben szenved, az kihat a lélekre is – de ez fordítva is igaz.

Megmagyarázhatatlan testi tünetek?

Megmagyarázhatatlan testi tünetnek nevezzük azokat, amelyeket a szakemberek nem tudnak hagyományos orvosi diagnosztikus címkével ellátni. Ezek azok a tünetek, amelyek megfelelő kivizsgálás után nem értelmezhetők teljes mértékben valamely ismert betegség tüneteinek, vagy nem tulajdoníthatók valamely kémiai anyag, önkényesen alkalmazott drog vagy orvos által előírt gyógyszer hatásának.

Illetve, ha sikerül é um tünetek alapján diagnózist felállítani, um testi panaszok és az általuk okozott egyéb következmények (például: társas élet beszűkülése, munkaképesség csökkenése) fokozottabbak annál, amit a betegség indokolna. Ez a „kizárásos diagnózis” nem azt írja le, hogy mi a zavar, hanem azt, hogy mi nem, és így nem ad támpontot az orvos számára a beteg kezeléséhez.

A megmagyarázhatatlan testi tünetek – ún. szomatizáció vagy funkcionális kórképek – olyan súlyosak lehetnek, hogy akadályozzák, sőt lehetetlenné teszik a normális életvitelt, és az érintett személyre, közvetlen környezetére, az orvosra, az egészségügyre és a társadalomra komoly terhet rónak.

Ezt a sajátos kommunikációs módot sok esetben csak pszichológus tudja megfejteni, aki segítséget ad abban, hogy a test nem tudatos közlése tudatossá váljon, így a páciens képes legyen a probléma gyökerét megragadni és korrigálni. Mindez tehát azt erősíti meg, miszerint sokkal nagyobb figyelmet érdemel a nem verbális közlés, mint ahogyan azt gondolnánk: a tudatos megfigyelés, a nem tudatos információátadás megfejtése az adott kommunikációs helyzetet egyrészt differenciálja, másrészt színesebbé is teszi.

Megmagyarázhatatlan testi tünetek, amikor nem tudjuk kideríteni az okokat.

Makai Gábor

O post Um gondolat megbetegíthet? apareceu primeiro em Patika Magazin Online.


Source: Patika Magazin Online by www.patikamagazin.hu.

*The article has been translated based on the content of Patika Magazin Online by www.patikamagazin.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!