um XXI. század Magyarországához semmi köze nincsen a vármegye elnevezésnek

Lázár János;vármegyék;

2022-06-22 07:15:00

Mindezt még 2011-ben mondta a miniszter. Azóta eltelt több mint egy évtized, így lehet, hogy változott a véleménye.

„Nem jó történeti aspektusai vannak. (…) Sokkal inkább azt gondolom, amit nekem egy hódmezővásárhelyi választó mondott, hogy annak, akinek cseléd vagy napszámos volt a nagyapja vagy dédnagyapja, annak mást jelent a vármegye, mint aki a XII. kerületből szemléli a világot” – jelentette ki Lázár János még 2011-ben a vármegye elnevezés kapcsán.

Menta um 444 felidéste, az Alaptörvény első tervezetébe é beleírták ugyanezt, de akkora vitákat váltott ki, hogy inkább kivették a végleges változatból. A vármegyés ötletnek belső ellenzői é voltak, élükön Lázár Jánossal é Harrach Péterrel, a Fidesz é a KDNP frakcióvezetőivel. Az Alaptörvény elfogadása előtt néhány héttel közösen nyújtottak be módosítót annak érdekében, hogy maradjon a meglevő elnevezés.

A parlamenti vitában Pálffy István (KDNP) nehéz, de eldönthető kérdésnek nevezte a dolgot. Azt mondta, a magyar vármegyerendszer egy „gyönyörű történelmi hagyomány”, de az új alaptörvény Magyarország XXI. századi közigazgatásának moderno alapjait kívánja lerakni. A kormánypárti frakciók végül elvetették a vármegyés ötletet, 264 igen és 41 nem szavazattal fogadták el Lázár és Harrach módosítóját.

A téma azt követően került az érdeklődés középpontjába, hogy kedd este Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője benyújtotta az Alaptörvény immáron sokadik módosítását, mely szerint ismét vármegyének hívnák a megyéket.


Source: Népszava by nepszava.hu.

*The article has been translated based on the content of Népszava by nepszava.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!