UN OBJAVILE PLAN ZA BRŽI PRELAZAK NA OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izneo je plan u pet tačaka za ubrzanje šire upotrebe energije iz obnovljivih izvora, kako bi se pažnja sveta ponovo usmerila na klimatske promene.

„Moramo okončati zagađenje od fosilnih goriva i ubrzati tranziciju na obnovljivu energiju pre nego što spalimo naš jedini dom. Vreme ističe“, rekao je Gutereš.

Gutereš u svom planu, koji predstavlja podstrek uoči sledeće konferencije UN o klimatskim promenama u novembru u Egiptu, poziva na transfer tehnologije i ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva u vezi sa obnovljivim izvorima energije kao što su sistemi za skladištenje energije u baterijama.

Gutereš takođe poziva na proširenje pristupa lancima snabdevanja i sirovinama za tehnologije obnovljivih izvora energije, koji su trenutno koncentrisani u nekoliko zemalja. Deo njegovog plana su i državne reforme za promociju obnovljive energije, brzo ukidanje državnih subvencija na fosilna goriva, koje trenutno iznose 500 milijardi dolara (oko 475 milijardi evra) godišnje i podizanje javnih i privatinih investicija najmanje evra 400), odnosno na tri puta veći nivo od sadašnjeg.

Gutereš je naveo da su trenutno državne subvencije za fosilna goriva tri puta veće od onih za obnovljive izvore energije.

„Dok ljudi pate zbog visokih cena na pumpama, naftna i gasna industrija ubiru milijarde na deformisanom tržištu. Taj skandal mora da prestane“, rekao je Gutereš.

Svetska meteorološka organizacija (SMO), agencija za meteorologiju UN, prethodno je objavila da su koncentracije gasova sa efektom staklene bašte, toplota okeana, porast nivoa mora i zakiseljenje okeana prošle godine porasli na rekordne nivoe.

Prema izveštaju SMO za 2021. godinu, prošlih sedam godina bile su sedam najtoplijih zabeleženih. Uticaj ekstremnih vremenskih prilika doveo je do smrti, bolesti, migracija i ekonomskih gubitaka u vrednosti od stotina milijardi dolara, što se dešava i ove godine.

Professor edukacije o životnoj sredini na Univerzitetu u Mičigenu Džonatan Overpek složio se sa Guterešom.

„Generalni sekretar je pogodio poentu usmerivši krivicu na fosilna goriva. Ona stvaraju sve goru kliatsku krizu i sve što sa njome ide. Rešenje za klimatske promene, smrtonosno zagađenje vazduha i pravu nacionalnu beznednost je da napustimo fosilna goriva u korist čiste obnovljive energije. Klimatska kriza i rat u Evropi predstavljaju poziv na akciju, da oslobodimo planetu fosilnih goriva što je brže moguće“, rekao je Overpek.

Portal E2 (Beta)


Source: E2 Portal by www.e2.rs.

*The article has been translated based on the content of E2 Portal by www.e2.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!