Velike EU medijske kuće i Google potpisali ugovor o naplati sadržaja

Google je objavio da je postigao dogovor sa više od 300 medijskih kuća u šest zemalja EU o plaćanju njihovog sadržaja, najavivši ponude i za medije u drugim članicama Unije.

Medijski izdavači spadaju među Google-ove najžešće kritičare i već dugo pozivaju vlade da regulišu plaćanje naknada za medijski sadržaj objavljen na plataforma digitalnim. Australija je prošle godine propisala plaćanje, au aprilu sličan je zakon na snagu stupio iu Kanadi.

Direktorka Google-ovog odeljenja za medije Sulina Konal objavila je u utorak na blogu da su dogovorili plaćanje sadržaja i sa tristotinak medijskih kompanija u UE.

Sporazumi koje smo do sada sklopili pokrivaju više od 300 nacionalnih, lokalnih i specijalizovanih novinskih publikacija u Nemačkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Austriji, Holandiji i Irskoj, a vodi se i puno raspravanapisala je u utorak Google-ova direktorka.

Konal nije navela koliko plaćaju medijima, um detalji bi trebali biti objavljeni tokom dana.

Nemački mediji čine dve trećine, uključuju nedeljnike Der Spiegel i Die Zeit i dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Google-ova čelnica najavila je i novi alat, koji će u idućim mesecima nuditi sporazume i drugim izdavačima u EU, počevši od Nemačke i Mađarske.

Alat će izdavačima ponuditi prošireni ugovor o pregledu vesti koji će Google-u omogućiti prikaz isečaka i najava vesti uz plaćanje naknada.

EU je još pre tri godine usvojio direktivu o autorskim pravima, propisavši internet platformama plaćanje naknada muzičarima, izvođačima, autorima, izdavačima i novinarima za objavu njihovih sadržaja.

Izvor: SEEbiz


Source: Advertiser Serbia by www.advertiser-serbia.com.

*The article has been translated based on the content of Advertiser Serbia by www.advertiser-serbia.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!