Virtuaalilasit säätelevät hapensaantia | Tiede


Astut virtuaalimaailmassa ummehtuneesta sisätilasta raikkaaseen ulkotilaan. Keuhkot täyttyvät raikkaalla ilmalla ja happitasot nousevat.

Visio voi kuulostaa erikoiselta, jos on tottunut äänen ja kuvan varaan luotuihin virtuaalitodellisuuksiin. Pian se voi kuitenkin olla todellisuutta, jos Salzburgin ammattikorkeakoulun kehittämä virtuaalimaski saa tuulta alleen.

Professori Markus Tatzgernin ja hänen ryhmänsä rakentama máscara säätelee käyttäjän hapensaantia ja mittaa hengitystä paremman elämyksen luomiseksi. Näin esimeriksi tilasta toiseen siirtyminen voisi vaikuttaa siihen, millaista ilmaa ihminen saa hengitettäväkseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ajatus hengitystä mittaavasta virtuaalimaskista ei ole uusi. Aiemmat sovellukset ovat kuitenkin perustuneet mikrofonien mittaamiin hengitysääniin tai rintakehän liikkeitä mittaaviin sensoreihin, eivätkä ne ole toimineet kovinkaan tarkasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tatzgernin ryhmä otti toisenlaisen lähestymistavan. Heidän maskiinsa kuuluu hengityssuojainta muistuttava osa, joka mittaa ihmisen hengitystä sekä säätelee hapensaantia.

Näin máscara avulla voidaan parantaa virtuaalielämyksen todentuntua. Hengitys voi esimerkiksi vaikeutua hahmon kohdatessa savua tai tulta.

Virtuaalielämys muuttuu máscara avulla myös entistä vuorovaikutteisemmaksi.

Esimerkiksi painavan esineen nostaminen voisi tuntua hengityksen vaikeutumisena.

Kun käyttäjä puhaltaa virtuaali-ilmapalloa, hän voi tuntea puhallusvaiheessa vastusta, kun taas sisäänhengitys pysyy keveänä.

Ulos suuntautuvan hengityksen mittaus puolestaan ​​mahdollistaa hengityspohjaisen vuorovaikutuksen, kuten virtuaalisen huuliharpun soittamisen.

Hapensaantia kontrolloiva maski voi kuulostaa jopa ahdistavalta. Entä jos vaikkapa vajoaa virtuaalimaailmassa veden alle? Katkeaako hapen saanti?

Tämä ei ole mahdollista, Tatzgern vakuuttaa.

”Emme missään tapauksessa halua vahingoittaa käyttäjiä. Maski ei koskaan tuki hapen saantia”, Tatzgern kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Sen sijaan se voi auttaa tasaamaan hengitystä esimerkiksi terapiakäytössä olevissa sovelluksissa. Jos maski huomaa käyttäjän esimerkiksi haukkovan henkeään tai hengittävän katkonaisesti, se voi tasata tilannetta antamalla lisää happea.


Source: Tiede by www.tiede.fi.

*The article has been translated based on the content of Tiede by www.tiede.fi. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!