Virtuálisan rekonstruálják a régi ukrán épületeket

Egy francia szakember meg akarja őrizni a helyi múlt emlékeit.

Emmanuel Durand Francia Mérnök elhatározta, hogy annyi régi ukrán épületet rekonstruál virtuálisan, amennyit csak tud. Ehhez bejárja az országot és amikor fontos helyre ér, akkor felállítja a 3D-szkennerét. Az egyik kiválasztott épület a harkivi tűzoltóságé, amely 1887-ben épült vörös téglából és az ipari forradalom egyik jeles konstrukciója.

Durand mindig ugyanúgy jár el: a hordozható 3D-lézerszkennerével felderíti az dott épület minden oldalát, az eszköz másodpercenként 500 000 pontot tud beolvasni. A harkivi tűzoltóság rögzítése egymilliárd pontot eredményezett. Este jön a munka következő szakasza, amikor a számítógépén gyakorlatilag puzzle-darabokként rakosgatja össze a rögzített adatokat, hogy így rekonstruálja virtuálisan az egyes épületeket. A virtuális modellek 5 milímetros pontosságúak, minden oldalra elforgathatók vagy akár “fel is szeletelhetők”. Sőt, még a robbanások krátereit is képes megmutatni. Tökéletesen látható az is, hogy egy rakéta milyen károkat okozott, de az is, hogyan nézett ki az épület eredetileg.


A francia szakértő építészekkel, mérnökökkel és régi épületek szakértőivel, valamint egy múzeumigazgatóval dolgozik együtt. Katyerina Kuplitszka építész elmondta, hogy csak Harkivban 500 történeti jelentőségű épület van. A legtöbb a sűrű történelmi városközpontban található, ahol az orosz légicsapások összpontosulnak. A szakember egy olyan bizottság tagja, amely az összes megrongált épületet felderíti, az ukrán nagyvárosban száz ilyen van. És bár az orosz csapatok lazítottak a hurkon Ukrajna második legnagyobb városa körül, a lövedékek továbbra é rendszeres egykedvűséggel záporoznak. A rögzített állapotok és károk nem csupán a későbbi helyreállítást segíthetik, hanem a felelősségre vonásokat is alátámasztják.

Egyes kritikusok szerint hiábavaló ilyen aprólékos részletességgel dokumentálni a történelmi épületeket, miközben még mindig dúl a háború, és minden nap halnak meg emberek. Tetyana Pylyptshuk, um harkovi irodalmi múzeum igazgatója azonban nem ért egyet. “A kultúra mindennek az alapja. Ha a kultúra jól fejlődött volna, valószínűleg nem halnának meg az emberek, és nem lenne háború” – mondta. Pylyptshuk – aki szintén a megrongálódott történelmi helyszínekkel foglalkozó bizottság tagja – múzeuma gyűjteményének nagy részét Nyugat-Ukrajnába küldte, hogy megvédje őket a károktól – és a kifosztástól, haz ou azjá csapatok eláosjá csapatok. “Ma már mindenki ráébredt erre. Ha elveszíti az ember a kultúrális örökségét, az fáj.”

Source: SG.hu Hírmagazin – IT/Tech by sg.hu.

*The article has been translated based on the content of SG.hu Hírmagazin – IT/Tech by sg.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!