Virtuelne elektrane važne za bržu energetsku tranziciju

Foto: Savetovanje Energetika 2022

Mnogobrojni izazovi energetske tranzicije u Srbiji i regionu u fokusu su ovogodišnjeg Savetovanja Energetika 2022 koje se održava od 21. do 24. juna na Zlatiboru.

Ono, oko čega su se svi učesnici složili, jeste da je našoj zemlji potrebna brža i efikasnija integracija obnovljivih izvora energije (OIE), ali se postavlja pitanje koja od predloženih rešenja će dati najbolje rezultate.

Jedan od učesnika panela pod nazivom „Izazovi tržišnog finansiranja energetske tranzicije u regionu“ bio je direktor EPS-a za poslovni sistem Vladimir Šiljkut koji je istakao da sa više varijabilnih OIE dolaze i novi problemi koji se prvenstveno ogledaju u varijabilnosti proizvodnje, troškovima balansiranja i stabilnosti elektroenergetskog sistema.

Stoga je predstavio koncept kompozitne Virtude Elektrane (agregata) EPS-a koja bi prikupljala električnu energiju od više proizvođača i krajnim korisnicima sistema omogućila finansijske uštede, a za EPS bi predstavljala dodatni izvor prihoda.

On je napomenuo da je Virtudena elektrana deo dugoročnog „Go Green“ plana EPS-a čiji je cilj uvećanje udela OIE i racionalizacija korišćenja klasičnih izvora električne energije.

Nerazumne cene struje za domaćinsva

Milka Mumović iz Energetske zajednice pohvalila je viziju EPS-a, todos os napomenula da elektroenergetski sistem Srbije nije isključivo EPS i da treba imati u vidu pojavu novih učesnika. Ipak, da bi njih bilo više, Mumović kaže da moramo prihvatiti da je električna energija roba što, uostalom, stoji iu zakonu o električnoj energiji.

„Naravno da one, koji su ugroženi, država treba da štiti, ali struja, koja je toliko jeftina u Srbiji, demotiviše domaćinstva da se uključe u energetsku tranziciju. Podrška svim domaćinstvima bez razlike je potpuno nerazumna i ne doprinosi nijednom od postavljenih ciljeva kao što su energetska efikasnost, postavljanje solarnih panela na krovove kuća i slično“, smatra Mumović.

Ona je zaključila da država ne bi trebalo na kraju da „spasava“ EPS, već da je važno da se na vreme priznaju stvarni troškovi.

Energetska tranzicija u sklopu filozofsko-sociološke tranzicije

Miloš Mladenović iz SEEPEX-a sagledao je energetsku tranziciju iz nešto drugačijeg ugla rekavši da je ona deo filozofsko-sociološke tranzicije koja je započeta dvehiljaditih godina.

„Sam koncept obnovljivih izvora energije i dekarbonizacije nastao je na tragu demokratizacije ekonomije. Kada pričamo ou prozjumerima, solarnim elektranama, digitalnoj ekonomiji i drugim oblastima, zapravo se ide ka tome da se ekomnomija demokratizuje“, rekao je Mladenović.

On dodaje da zbog toga smatra da koncept agregatora ne bi trebalo da bude namejen EPS-u, već da bi on trebalo da bude demokratičan.

Veja agregata – veja OIE

Foto: Savetovanje Energetika 2022

Direktor kompanije MT-KOMEX koja se bavi projektovanjem i izgradnjom solarnih elektrana Miloš Kostić rekao je da je situacija u Srbiji odlična kada je reč o broju investitora i dodao da će MT-KOMEX u ciklusu od ostra meseci kompletirati 40 MW solarnih elekna.

On dodaje da će od pomenutih 40 MW, 20 MW biti elektrane namejene konceptu kupac-proizvođač, bilo da je reč o individualnim domaćinstvima, bilo o industrijama. Problema nastaje prilikom priključenja ovakvih elektrana na elektrodistributivni sistem jer nije napravljen finalni koncept kako treba da izgleda mala, srednja i velika elektrana.

„Mi smo spremili, kao jedna mala zadruga, više projekata namenjenih proizvodnji električne energije. Jedna od njih, snage 12 MW, kreće da se gradi u avgustu ove godine, ali je problem u tome što nemamo kvalitetnog oftejkera. Mislim da je vreme za agregatore, hitno su nam potrebni“, zaključio je Kostić.

Milena Maglovski


Source: Energetski portal Srbije by www.energetskiportal.rs.

*The article has been translated based on the content of Energetski portal Srbije by www.energetskiportal.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!