“Više nije zabavno u ovom biznisu”

Rudari kriptovaluta napuštaju tržište: “Više nije zabavno u ovom biznisu”

Brod koji tone pod imenom “kripto tržište” počeli su da napuštaju i rudari kriptovaluta, posebno oni manji koji su u posao ušli blizu vrhunca tržišta.

Kako navodi Fajnenšel tajmsposlednji podaci pokazuju da su rudari smanjili proizvodnju bitkoina s obzirom da potonuće vrednosti najpopularnije kriptovalute uz rastuće troškove električne energije dobrano smanjuje njihovu dobit.

Takozvani heš rejt (taxa de hash), merilo iznosa energije utrošene za dobijanje novih bitkoina, od početka nedelje pao je za četiri odsto, prema podacima stranice Blockchain.com.

Pad Sugestões da sua rudari utrošili manje energije za rudarenje, odnosno rešavanje složenih računarskih operacija kojima nastaju bitkoini, prenosi Poslovni dnevnik.

Pad bitkoina (Pixabay)

Iznos pao na najniži nivo u poslednjih godinu dana

Blockchain.com também pode ser usado como koji pokazuju da je ukupan iznos plaćen rudarima za nove bitkoine pao najniži nivo u poslednjih gotovo godinu dana.

To se odražava i na vrednost akcija kompanija koje se bave tim poslom, a uvrštene su na berzama. Tako je cena deonica kompanija Maraton didžital i Hat 8 u proteklih mesec dana srezana 40 odsto, dok je berzovna kapitalizacija Argo blokčejna pala 35 odsto.

“Trenutno nije zabavno biti u biznisu kripto rudarenja”, ističe za FT Aleksander Nojmiler, rukovodilac projekata digitalne imovine u Kembridž centru za alternativne finansije. Podsećanja radi, poslednjih nedelja eskalirao je pritisak na kripto tržište koji traje već nekoliko meseci.

Šta je uzrok problema?

Uzrok leži u propasti stabilnih kriptovaluta terraUSD i luna, a nedavno je kripto banka Celzijus zaustavila isplatu novca klijentima što je dodatno pojačalo prodajni pritisak. Sa 3,2 biliona dolara, koliko je u novembru iznosila tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta, sada je pala ispod bilion dolara.

Samo ove godine vrednost bitkoina se prepolovila, a ove nedelje je njegova cena pala ispod 21.000 dolara. Juče oko podneva bitkoinom se trgovalo po 21.209 dólares. U odnosu na rekordnu vrednost u novembru prošle godine kada se njime trgovalo po 69.000 dolara, oslabio je oko 70 odsto.

“Mnoštvo je rudara u industriji na koje utiču fluktuacije cena energije. Zbog toga osećaju pritisak iz dva različita smera: visokih troškova s ​​jedne te nižih prihoda po izrudarenom bitkoinu s druge strane”, ističe Čarli Šumaher, portparol Maraton didžitala, jednog od najvećih rudara na svetu.

Kriptovaluta

Kriptovaluta (Pixabay)

Prilagođavanje realnosti

Dok veliki igrači u tom sektoru još nekako mogu da drže glavu iznad vode jer imaju ugovorene fiksne cene električne energije, manje kompanije su u riziku gašenja poslovanja ili preuzimanja od strane većih kompanija.

Didar Bekbaouov, suosnivač kazahstanske kompanije Xive, izjavio je kako se “prilagodio novim cenama i realnosti” te je isključio neprofitabilno rudarenje kada je cena bitkoina pala ispod 25.000 dolara.

Tim je kompanijama sve teže da pronađu potreban kapital za preživljavanje na tržištu. Osim što će deo njih to prisiliti na zatvaranje vrata, kod drugih će otkazati planirana ulaganja u nove, moćnije računare.

“U nekim slučajevima, zbog problema s kapitalom i snižavanja marži, narudžbine su počele da se otkazuju”, navodi Šumaher. Džejmi Leverton, izvršni direktor kanadskog Hat 8, kaže da su mnogi ušli u taj posao na vrhuncu tržišta iu narednim mesecima mogli bi da postanu finansijski prenapregnuti.

Leverton ističe da se Hat 8 pripremio za pad tržišta još pre godinu dana, te je stvorio zalihu de 7.078 bitcoina koje može iskoristiti za akvizicije. Stoga Piter Vol, izvršni direktor britanskog Argo blokčejna, predviđa prvi talas preuzimanja u tom sektoru u narednih godinu dana.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay


Source: BIZlife by bizlife.rs.

*The article has been translated based on the content of BIZlife by bizlife.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!