„VRUĆA LINIJA“ IZMEĐU MOSKVE I KIJEVA

Federalne rezerve SAD povećale referentne kamatne stope za čak tri četvrtine procentnih poena, izveštava Njujork tajms. Još jedan savetnik britanskog premijera podneo ostavku, piše Gardijan. Makron, Šolc i Dragi stigli diplomatskim vozom u Ukrajinu, objavljuje Ukrinform. Turski ministar odbrane dogovara „vruću liniju“ između Moskve i Kijeva zbog žita, prenosi Raša tudej. Evropljani taoci sankcija zapada, navodi Politika
(ilustracija, Federalne rezerve preduzele su najagresivniji potez do sada da bi pokušale da ukrote ubrzanu i konstantnu inflaciju, objavljuje NYT)

Američke Federalne rezerve povećale su referentne kamatne stope više nego za poslednjih 30 godina. Još jedan savetnik britanskog premijera podneo je ostavku. Francuski predsednik, nemački kancelar i italijanski premijer stigli su diplomatskim vozom u Ukrajinu. Turski ministar odbrane tvrdi da je uspostavio „vruću liniju“ između Moskve i Kijeva zbog žita. Evropljani su taoci sankcija zapadnih zemalja.

SAD povećale kamatne stope

Federalne rezerve preduzele su najagresivniji potez do sada da bi pokušale da ukrote ubrzanu i konstantnu inflaciju, tako što su povećale referentne kamatne stope za tri četvrtine procentnih poena, dajući time znak da su spremne i da nanesu ekonomsku bol da bi dovele cene pod Pod . Njujork tajms na prvoj stani. Povećanje kamatnih stopa centralne banke najveće je de 1994, a mogu uslediti i slični potezi sledećeg meseca, rekao je Džerom H. Pauel, diretor Federalnih rezervi, podvlačeći koliko su neočekivano uporni cenovni dobici štetni.

„Odobrene kovid vakcine za najmlađe Amerikance“, još jedan je naslov u vrhu prve strane. Jedini Amerikanci koji ne spadaju u grupu pogodnih za vakcinaciju – bebe i predškolska deca – na pragu su da konačno dobiju odobrenje posle panel diskusije Administracije za hranu i lekove, na kojoj se tajno glasalo i preporučene su Fajzrova vakcina i Moderna.

www.nytimes.com

Guardião-16-06

Ostavka još jednog Džonsonovog savetnika

„Premijer ponovo pod pritiskom, drugi savetnik podneo ostavku“, glavni je naslov na prvoj strani britanskog Gardijana. Pokušaj Borisa Džonsona da ponovo uspostavi kontrolu nad kancelarijom pretrpeo je novi udarac kada je njegov etički savetnik Lord Geid dramatično otišao nakon što je rekao da je premijer prekršio vladin kod tokom Partigejt skandala. „Sa žaljenjem, smatram da je pravedno da podnesem ostavku i više ne radim kao nezavisni savetnik u korist premijera“, saopštio je on.

Takođe u vrhu strane, list objavljuje da je Priti Patel optužen da je učestvovao u „smicalicama vlade“ nakon što je povučena odluka o prebacivanju tražioca azila u Ruandu u utorak. Dok je državni sekretar iznosio zahteve konzervativaca da Britanija treba da napusti Evropski program za ljudska prava, laburisti tvrde da plan da se prebaci 4.000 izbeglica nikad nije bio „ozbiljan propis“.

www.theguardian.com

Ukrinform-16-06-

Makron, Šolc i Dragi u Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i italijanski premijer Mario Dragi stigli su u Ukrajinu, prenosi ukrajinska novinska agencija. Oni su došli diplomatskim vozom.

Pored Sjedinjenih Država, više de 40 zemalja sveta pruža direktnu pomoć Ukrajini kada je u pitanju odbrana, izjavio je američki državni sekretar Antoni Blinken. Em je govorio kada je saopšteno i da će američka administracija odvojiti još jednu milijardu dolara za vojnu asistenciju Oružanim snagama Ukrajine. Ovo je još jedna vest koja se jutros našla na portalu Ukrinforma. Blinken je podsetio da su SAD i druge zemlje uvele „jake sankcije“ Rusiji, ojačale obruč NATO-a u istočnom bloku, i snabdele Kijev „istorijskom vojnom i pomoći druge vrste dok on hrabro brani svoju teritoriju i slobodu“.

www.ukrinform.net

RT-16-06-

Moskva i Kijev na vezi zbog žita

Telefonska linija je uspostavljena između ruskih i ukrajinskih generala kako bi se pregovaralo o bezbednom utovaru žita na brodove u luci Odesa, objavilo je tursko Ministarstvo odbrane, a prenosi ruska državna agencija Raša tudej. Milioni tona hrane su zarobljeni u ukrajinskim lukama. Turski ministar odbrane Hulusi Akar je dogovorio „vruću vezu“ između kolega u Moskvi i Kijevu da bi se uskladili tehnički detalji i deblokirali brodovi. „Želimo da ovo što pre privedemo kraju. U toku su intenzivni razgovori, obe strane imaju svoje rezerve, ali se trudimo da rešimo neslaganja. Nadamo se najboljem“, rekao je on.

Berlin je osudio odluku ruskog energetskog giganta Gasprom da prekine snabdevanje kroz Severni tok zbog tehničkih problem, dok ekonomski ministar Robert Habek tvrdi da je potez politički motivisan, još jedna je vest objavljena jutros no portalu RT. Gasprom je najavio da će smanjiti kapacitet snabdevanja gasa kroz cevi Severnog toka jer je morao da zaustavi protok kroz još jednu Simensovu jedinicu, kriveći zapadne sankcije za tehnički poteškoće.

www.rt.com

Politika-16-06

Evropljani taoci sankcija

Evropljani su taoci energetskih sankcija Rusiji, piše Politika uz naslov „Gasprom zavrće slavinu Nemačkoj i Italiji“. Potrošači sibirskog prirodnog gasa i američkog LNG u Nemačkoj i dalje u EU, ovog leta postaju taoci najnovijeg talasa poskupljenja ovih energenata nad kojim zbog posledica režima zapadnih sankcija, nemaju nikakvu kontrolu. Naime, ruski Gasprom i menadžment teksaske firme Friport LNG izdali su u utorak odvojena saopštenja u kojima najavljuju osetno smanjeno snabdevanje evropskog energetskog tržišta u narednih 90 dana, odnosno najverovatnije do Nove godine.

„Vučić najavio povećanje penzija i plata“, još jedan je naslov u vrhu prve strane. Penzioneri će najkasnije sa 1. januarom dobiti povećanje penzija, u dva navrata, koje neće biti manje od 18 odsto, a biće povećana i minimalna zarada za 12, 13, možda i 14 odsto, dok zaposlene u javnom sektoru očjaviokuje je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom otvaranja dela obilaznice oko Beograda od petlje Orlovača do tunela Straževica.

www.politika.rs

Danas-16-06-

Čanak: Moramo uvesti sankcije

Lider LSV Nenad Čanak za Danas govori o utiscima sa puta po ukrajinskim gradovima. Naslov teksta je „Agresija na Ukrajinu je sramota 21. veka“. „Sankcije Ruskoj Federaciji moramo odmah uvesti! Moramo uraditi sve da bude jasno em koje je strane Srbija. Sam Harkov je grad koji je gotovo 100 odsto rusofan, em velikim procentom ruskog stanovništva. Razgovarao sam sa etničkim Rusima. Oni ne žele da imaju više ništa sa Rusijom“, istakao je Čanak.

List u vrhu strane objavljuje i reakcije na otkazivanje priredbe „Priče i pesme“ Zorana Kesića u Subotici uz naslov „Tehnički problemi kao šifra za cenzuru“. „Lokalni funkcioneri žele da budu ‘veći Vučić od Vučića’.“ Branislav Grubački navodi da politička satira predstavlja „nerešivu enigmu za vlast“.

www.danas.rs


Source: Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net.

*The article has been translated based on the content of Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!