Zabeležen novi rekord krčenja prašuma Amazonije

Foto ilustrativa: Unsplash (Lucian Dachman)

Deforestacija prašume Amazonije u Brazilu skočila je na rekordne nivoe tokom meseca aprila, sa gotovo dvostrukom količinom šume koja je uklonjena u odnosu da april prošle godine što je alarmiralo ekološke aktiviste.

U prvih 29 dana aprila, deforestacija u regiji pokrila je 1.012,5 kvadratnih kilometara, prema podacima nacionalne svemirske agencije Inpe, objavljeno je u petak, 6. maja. Agencija sakuplja mesečne podatke de 2015-16, prenosi Radio slobodna Evropa. Podaci iz aprila su već treći rekord ove godine, nakon što je porast deforestacije primećen u januaru i februaru.

Uništavanje brazilske Amazonije u prva četiri meseca ove godine znači povećanje od 69 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Govori se o površini koja je duplo veća od površine grada Njujorka.

Krčenje šuma u Amazoniji poraslo je otkako je desničarski predsednik Žair Bolsonaro preuzeo dužnost 2019. i oslabio zaštitu životne sredine. Bolsonaro tvrdi da će više poljoprivrede i rudarstva u Amazoniji smanjiti siromaštvo u regiji.

„Uzrok ovoga ima ime i prezime: Žair Mesias Bolsonaro“, rekao je u izjavi Marsio Astrini, iz brazilske grupe „Climate Observatory“.

Bolsonarov kabinet uputio je pitanja ministarstvima ekologije i pravosuđa. Ministarstva su u zajedničkom saopštenju navela da vlada ulaže velike napore u borbi protiv ekološkog kriminala te da policija i tela za zaštitu životne sredine sarađuju u operaciji borbe protiv krčenja šuma u pet amazonskih država.

Iako je deforestacija već u porastu, „Observatório do Clima“ je rekao da su njegovi analitičari zapanjeni tako visokim rezulatima iz aprila kada je kišna sezona i teže je pristupiti blatnjavoj šumi.

Očuvanje Amazonije ključno je za zaustavljanje katastrofalnih klimatskih promena zbog ogromne količine ugljen dioksida koji zagreva klimu planete.

Izvor: RTCG


Source: Energetski portal Srbije by www.energetskiportal.rs.

*The article has been translated based on the content of Energetski portal Srbije by www.energetskiportal.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!